Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Honda

Honda doet Red Bull een plechtige belofte na nieuwe deal met Aston Martin

De komende jaren bereidt Honda zich achter de schermen voor op een nieuw F1-avontuur, met Aston Martin. Tot dan zal het samenwerken met Red Bull en de Japanners hebben volgens Helmut Marko een belofte gedaan aan het team.

Verstappen Honda
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Aston Martin-Honda. Vanaf 2026 zullen we aan die naam moeten gaan wennen. Honda verlaat dan definitief Red Bull en bij Aston Martin ruilt men Mercedes in voor de Japanse motorleverancier. In gesprek met Motorsport Magazin reageert Helmut Marko, Red Bull-adviseur, op het nieuws over de samenwerking tussen concurrent Aston Martin en motorleverancier Honda.

"Het verandert niets voor ons", is hij stellig. "We hebben de beslissing genomen om onze eigen motor te bouwen, nadat Honda zei dat ze er helemaal mee zouden stoppen. Ze wilden dat namelijk per 2022 doen. Om niet weer afhankelijk te worden hebben we toen die beslissing genomen."

"Een moedige beslissing van ons, en ook een dure beslissing. Op dit moment gaat het echter heel goed met Red Bull Powertrains. We liggen op schema. Alle motoren die al gebouwd zijn, zijn min of meer op het niveau dat verwacht wordt."

"Voor ons werkt het prima zo, dus er is geen mogelijkheid (voor Honda, red.) om terug te keren. Er waren gesprekken over een mogelijke samenwerking, maar we konden geen overeenstemming bereiken met Honda over wie wat zou doen. En zo is deze situatie ontstaan en hebben we nu Ford als partner. Zij hebben natuurlijk geen ervaring in de huidige Formule 1, maar ze kunnen veel bijdragen aan de batterij."

100% inzet

Pas in 2026 zal Honda motoren gaan leveren aan Aston Martin, maar in aanloop naar dat seizoen zal de Japanse partij natuurlijk wel de nieuwe motor moeten ontwikkelen. Zorgt dat niet voor problemen bij Red Bull, omdat Honda dan te veel met andere zaken bezig is?

Nee, benadrukt Marko, daar heeft Honda enkele beloftes over gedaan. "We hebben op papier garanties gekregen dat hun prioriteit tot 2025 niet zal veranderen. Honda zal, net als wij, met 100% inzet werken om meer wereldtitels te winnen met Red Bull."

Tevens is de Oostenrijker niet bang dat er interessante informatie bij Aston Martin komt te liggen. Red Bull heeft namelijk toch al weinig info tot haar beschikking. "Honda is zeer restrictief met de communicatie over de motor. Het intellectuele eigendom en alles wat erbij komt kijken ligt bij Honda. Wij krijgen geen gedetailleerde informatie."

"Het vertrek kwam plots, waardoor wij moesten reageren. Toen de Japanners vorig jaar besloten om toch door te gaan in F1, was er geen gemeenschappelijke weg meer die voor Red Bull ook bevredigend zou zijn geweest.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull kunnen enkel verliezen in Monaco

Zelfs na een F1-loos weekend praten Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk de nieuwste RN365 F1-podcast moeiteloos vol. Ze blikken onder meer vooruit op de GP van Monaco, volgens het trio het weekend dat Red Bull en Max Verstappen alleen maar kunnen verliezen.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"