Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Honda-kopstuk apetrots: "Na bijna miraculeuze prestatie alles in huis om Mercedes te verslaan"

Van alle motoren die in 2021 op de Formule 1-grid staan, is de Honda-motor misschien wel de meest geüpdatete. Wat heet! Het is in feite de motor die bedoeld was voor 2022. Een prestatie van wereldformaat.

Het afgelopen half jaar heeft Honda onnoemlijk hard gewerkt om Red Bull en AlphaTauri de best mogelijke motor te kunnen geven. Het resultaat daarvan noemt Honda's hoofd van ontwikkeling Yasuaki Asaki 'bijna miraculeus'. Zelfs de Honda-werknemers zelf geloofden eerst niet dat de taak die hen was opgedragen daadwerkelijk uitvoerbaar was. "Ik heb zes maanden geleden opdracht gegeven om aan een nieuwe motor te gaan werken. De vrees vanuit Red bull was dat we dat niet op tijd voor elkaar zouden krijgen, maar we legden uit dat we met de bestaande motor Mercedes niet konden verslaan en dat die nieuwe motor echt noodzakelijk was", aldus Asaki in gesprek met onder andere Racer . Die zorgen werden in eerste instantie gedeeld door het personeel: "Ze kwamen naar me toe en zeiden me dat er niet genoeg tijd was om het hele ontwikkelproces te doorlopen. Echter, toen iedereen op de hoogte werd gesteld van het voorgenomen vertrek van Honda uit de Formule 1, begrepen ze mijn verzoek." "Ik gaf aan dat we in het laatste jaar wilden laten zien wat wij als Honda-engineer bereikt hebben en waar we toe in staat zijn. Toen ging bij iedereen de knop om en ging iedereen aan het werk met datgene dat gedaan diende te worden."

Asaki steekt zijn trots over het resultaat niet onder stoelen of banken. "Het bouwen van een nieuwe motor in slechts zes maanden tijd was een ontzettend grote en zware uitdaging. Dankzij het harde werk van iedereen werd het hele programma doorlopen en kwamen we goed voor dag tijdens de wintertests in Bahrein." "Als alles loopt zoals het moet lopen, zal dat bijdragen aan wat Red Bull op het circuit kan laten. Het laat ook zien tot wat voor bijna miraculeuze dingen we in staat zijn op technisch gebied. Dat kan elke Honda-engineer je nu vertellen." Het doel, namelijk het verslaan van Mercedes, moet nu haalbaar zijn, denkt Honda: "Ik geloof dat we nu alles in huis hebben om te vechten met Mercedes. We hebben een sterke samenwerking met Red Bull die erop toeziet dat we het maximale uit dit compacte motorpakket halen." "We moeten echter wel direct zien te profiteren van de verbeteringen van deze motor, want we hebben nog maar één jaar te gaan. Dit jaar moeten ze verslagen worden. Vorig jaar dachten we dat we stappen hadden gemaakt, enkel om erachter te komen dat Mercedes grotere stappen maakte. Dat maakt dat we de lat voor dit jaar veel hoger hebben gelegd."

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'