Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Christian Horner

Horner oneens met nieuwe FIA-maatregelen omtrent teamradio's

Na de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 zijn er een aantal maatregelen genomen door de FIA. Zo wordt de radiocommunicatie tussen de F1-teams en de FIA aan banden gelegd en niet meer uitgezonden naar het grote publiek. Hier is Christian Horner het niet helemaal mee eens.

GP Bahrain 2022 start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

In de slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi, de race waar Max Verstappen wereldkampioen werd, was er meermaals contact tussen de teambazen van Mercedes en Red Bull en de wedstrijdleider van de Formule 1. Na een uitgebreid onderzoek is door de FIA besloten dat de teams geen instructies meer mogen geven tijdens de race. Het stellen van vragen blijft wel mogelijk, maar ook daar zijn duidelijke regels voor gemaakt.

De radiocommunicatie tussen de teams en de wedstrijdleiding wordt daarnaast niet meer uitgezonden tijdens de race. Hier is Christian Horner het niet mee eens, zo laat hij weten bij Sky Sports. "Ik denk dat de teammanagers zeker de mogelijkheid moeten houden om met Race Control te praten. De teambazen weghalen hiervan is goed, want daardoor blijft het gesprek tussen de managers en de organisatoren."

"Het is echter wel belangrijk dat het nog steeds wordt uitgezonden", aldus de Red Bull-teambaas. "Het is belangrijk om te weten en te begrijpen wat er tussen de pit wall en Race Control wordt gezegd."

Minder transparantie voor F1-fans om de druk op de FIA te verlichten

De nieuwe FIA-president, Mohammed Ben Sulayem, liet weten waarom de keuze is gemaakt om de communicatie tussen de F1-teams en de wedstrijdleiding niet meer uit te zenden. "Op deze manier wordt de wedstrijdleider beschermd tegen druk (van buitenaf), zodat hij rustig beslissingen kan nemen."

"Het is nog steeds mogelijk om vragen te stellen aan de wedstrijdleider, maar dit kan alleen volgens een duidelijk gedefinieerd en non-instructief proces." Dit moet voorkomen dat de wedstrijdleider beslissingen krijgt 'voorgeschoteld', zoals gebeurde in de slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull lopen nu al achter de feiten aan

Max Verstappen kende een dramatische seizoensstart, net als Red Bull. Hoe kon het zo fout gaan en wat kan het team nu doen? Viaplay-expert Tom Coronel, F1-kenner Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste RN365 Formule 1-podcast, die hieronder te beluisteren is.

13 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull