Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Horner trekt pijnlijke conclusie over Red Bull-avontuur De Vries

Christian Horner praat een aantal dagen na de exit van Nyck de Vries uitgebreid over het ontslag van de Nederlander en het terughalen van Daniel Ricciardo.

De Vries Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Na tien tegenvallende races werd Nyck de Vries bij AlphaTauri vervangen door de meer ervaren Daniel Ricciardo. Een pijnlijke exit voor de Nederlander, maar een mooie comeback voor de voormalige teamgenoot van Max Verstappen. Een reactie van De Vries zelf is tot op het moment van schrijven nog uitgebleven, maar bij Red Bull werd meermaals gereageerd op de exit.

Zo ook uitgebreid door Red Bull-teambaas Christian Horner, die na het nieuws van De Vries aanschuift bij de F1 Nation Podcast. "Dit was natuurlijk een lastige situatie voor Nyck. Er waren hoge verwachtingen van hem, want los van zijn geringe ervaring in de Formule 1 is hij een zeer ervaren coureur. Ik denk dat er een algemeen gevoel was dat Nyck niet voldeed aan de verwachtingen", zo is de teambaas van mening.

"Daarna werd de vraag geopperd: wat zijn de opties om dit te veranderen? Vanuit een Red Bull-perspectief was het de meest interessante optie om te kijken hoe Daniel zou presteren. Daarna ging alles erg snel en nu zit hij in Hongarije al in de auto!"

Marko

Red Bull-adviseur Helmut Marko bracht het slechte nieuws aan De Vries, nog tijdens de test die Ricciardo voor Red Bull verreed. "Helmut sprak met Nyck. Hij was ook degene die hem naar het team haalde, dus ja. Ik denk dat hij rond de elfde ronde (van Ricciardo's test, red.) met hem sprak", aldus Horner.

De teambaas van Verstappen en Sergio Perez liet eerder al weten dat hij niet écht achter de komst van De Vries stond. "Nyck is een capabele coureur, Formule 2- en Formule E-kampioen en hij heeft natuurlijk een lading aan ervaring. Maar hij is niet jong meer. Ik kon gewoon niet inzien waarom hij binnen het juniorenprogramma paste. Dat was altijd al een ding."

Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt twee dagen na de GP van Groot-Brittannië: De Vries moest per direct zijn stoeltje inleveren, waardoor hij ook zijn thuisrace in Zandvoort mist. Volgens Horner wilden ze daar ook niet op wachten. "Dan moet je hem in de auto houden tot na de zomerstop, maar de situatie was al duidelijk voor ons. Waarom wachten? We kunnen Daniel dan net zo goed twaalf races geven om te zien wat hij kan."

Ricciardo werd eerder benaderd

Dat De Vries misschien zijn stoeltje zou moeten afstaan aan Ricciardo, was bij laatstgenoemde al wat langer bekend. "Voor de test hebben we Daniel al eens gevraagd of hij voor AlphaTauri wilde rijden, mocht dit zo doorgaan, want dit ging bij Nyck niet zoals gehoopt. We vroegen hem of hij interesse had en zijn antwoord was ja, absoluut. Dus hij was er op voorbereid."

Een andere optie was Red Bull-junior Liam Lawson het stoeltje naast Yuki Tsunoda geven, maar Horner zag dat niet zo zitten. "Hij doet het fantastisch in Japan, maar het is niet helemaal fair om hem direct in de auto te gooien op dit soort momenten. Na de tests werd duidelijk dat Daniel de juiste keuze is, dat had hij na zeven rondjes al bewezen."

Ook interessant:

Niemand gaat Verstappen een duimbreed in de weg leggen in Hongarije

De Vries is zijn zitje in de Formule 1 kwijt, terwijl Perez voorafgaand aan de GP van Hongarije op scherp staat. En wat moeten we verwachten van Ricciardo op de Hungaroring? Dat en nog veel meer bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RN365 F1-podcast, hieronder te beluisteren!

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap