Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Interview: Hoe Bottas eindelijk uit de schaduw van Hamilton wist te treden: "Hij is nu een ander persoon"

Valtteri Bottas is sinds dit seizoen de absolute leider bij Alfa Romeo. Hij maakte de overstap van Mercedes, waar hij altijd de tweede coureur naast Lewis Hamilton was, maar teambaas Frederic Vasseur vertelt in een interview met RacingNews365 hoe de Fin nu zijn stempel drukt bij de Zwitserse renstal.

Valtteri Bottas maakte in zijn beginjaren in de Formule 1 een ijzersterke indruk bij Williams. Dusdanig sterk dat hij door Toto Wolff, zijn manager, eind 2016 meteen naar Mercedes werd gehaald toen Nico Rosberg plotseling met pensioen ging.

Bij Mercedes was Bottas echter nooit the man. Vijf seizoenen lang stond hij in de schaduw van Lewis Hamilton, die in die periode vier maal kampioen werd. Valtteri reed er eigenlijk altijd in dienst van zijn Britse teamgenoot en zat elk jaar opnieuw in onzekerheid over zijn contract, want nooit werd hij er beloond met een meerjarige verbintenis.

Na vijf eenjarige contracten werd hij vervangen door George Russell. Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur hapte meteen toe. De twee kenden elkaar nog van hun tijd bij ART in de Formule 3, waar Fred teambaas was en een jonge Valtteri coureur.

De Fin werd een meerjarig contract aangeboden bij Alfa Romeo en lang twijfelde hij niet. Zeven races later staat hij op een knappe achtste plek in het kampioenschap. Behalve de top drie teams moet hij alleen Lando Norris voor zich dulden in het klassement, terwijl hij al meerder malen met voormalig teamgenoot Hamilton in gevecht kon gaan tijdens de kwalificaties en races.

RacingNews365 sprak met teambaas Vasseur, die dolenthousiast is over zijn kopman. Hij is volgens de Fransman perfect begonnen aan het jaar. "Valtteri heeft het in mijn ogen perfect gedaan, al sinds het begin van het seizoen. We hadden wat problemen aan het begin van het jaar, maar dat kwam vooral omdat we tijdens de testdagen te weinig meters hadden gemaakt."

			© XPB
	© XPB

Bottas motiveert iedereen

Er pronken na zeven GPs veertig punten achter de naam van Bottas, terwijl rookie teamgenoot Guanyu Zhou tot op heden slechts een schamel puntje scoorde. Ondanks dat is Vasseur vooral blij met de bijdrage van kopman Valtteri in de fabriek, want hij zorgt er indirect voor dat Alfa Romeo grote stappen maakt. Van sterallures zijn er bij Bottas geen sprake.

"Bij de input van de coureurs draait het niet alleen om de auto. Hij doet het fantastisch, maar de toegevoegde waarde die hij mee heeft genomen naar het team komt vooral terug naast het circuit in de briefings en in de fabriek. Het is een feit dat hij altijd denkt aan het team en niet aan zichzelf, om zo het beste te halen uit de vijfhonderd mensen die werken in de Alfa Romeo-fabriek", geniet de teambaas.

"Elke keer dat hij naar Zwitserland komt om meters te maken in de simulator maakt hij ook een rondje door de fabriek en brengt hij wat tijd door op elke afdeling. Hij is twee uur langer dan nodig aanwezig, om te praten met de werknemers en hen te motiveren. Dat is het onzichtbare deel van zijn werk, maar voor mij is dat wel mega."

"We zijn als team namelijk kleiner dan de rest, want waarschijnlijk hebben wij zo'n 250 man minder dan teams als Alpine of Williams. We hebben dan ook het beste nodig van iedereen. Valtteri, en teamgenoot Zhou overigens ook, doet het wat dat betreft fantastisch."

"Hij is ervan overtuigd dat hij voor die motivatie moet zorgen. Elke keer spreekt hij met iedereen. Het is heel lastig om daar een waarde aan te hangen qua rondetijd, maar het is wel cruciaal. We moeten efficiënter zijn dan de andere teams, omdat we kleiner zijn, dus dan is dat een hele belangrijke toegevoegde waarde."

Alfa Romeo heeft Bottas nodig

Uiteindelijk zorgt het werk van Bottas er volgens Vasseur zelfs voor dat er meer budget vrij komt. Hij heeft een belangrijke taak, die Vasseur als baas niet kan vervullen.

"Hij motiveert iedereen in het team, van de beveiliger tot de productie, engineers, aerodynamici, maar ook de marketingmensen en de financiële mensen. In onze business werkt het wat anders dan bij andere bedrijven, want wij worden elke week of twee weken geëvalueerd", zo doelt hij op de resultaten van de F1-races.

"Je kan dus heel vaak evalueren hoe je het doet. Bij andere bedrijven heb je kwartaalrapporten of iets dergelijks, maar wij hebben wekelijkse beoordelingen, die ook nog eens openbaar zijn!"

Hij wijst plots naar ons. "En ja, dan heb je al die journalisten die je leven zuur maken als het niet goed gaat, maar je prijzen als het goed gaat!", lacht hij, alvorens hij verder gaat op een serieuzere toon. "Het belangrijkste voor mij is echter dat het personeel ervan overtuigd moet zijn dat ze deel uitmaken van het resultaat. Als je denkt van niet, dan verlies je namelijk een deel van je motivatie."

"Als we ons werk als team goed doen, dan komen we vaker in beeld, trekken we nieuwe sponsoren aan en krijgen we meer budget dat helpt bij de ontwikkeling. Dat is de sleutel naar succes. Bottas weet die boodschap elke dag over te brengen op de mensen in de fabriek. Ik probeer dat natuurlijk ook, elke dag, maar als baas is het wat anders. De baas zorgt niet voor dat laatste stukje motivatie, maar de coureur en de auto doen dat. Als de coureur daarvoor zorgt, maakt dat een enorm verschil", aldus Vasseur.

Ik wist dat Bottas een ander persoon zou zijn als hij uit de schaduw van Hamilton zou treden

- Frederic Vasseur

Vasseur niet verrast door Bottas

Degenen die Bottas na zijn vertrek bij Mercedes hadden afgeschreven, komen bedrogen uit. Hij is een van de revelaties van het Formule 1-seizoen 2022, maar voor zijn baas kwam dat echt niet als verrassing.

"Nee. Ik ben niet verrast dat de samenwerking zo goed verloopt. Persoonlijk kennen we elkaar al ruim vijftien jaar. Valtteri reed in 2008 of 2009 al voor de eerste keer voor mij. We kennen elkaar heel goed", meent de goedlachse Fransman, die erop wijst dat Bottas lang in de schaduw van Hamilton heeft moeten staan.

"Ik wil niet te veel vergelijkingen maken met Mercedes, want zij zijn zeven jaar op rij kampioen geworden. Bottas stond daar echter altijd in de schaduw van Hamilton en ik was ervan overtuigd dat hij een heel ander persoon zou zijn als hij uit die schaduw zou treden. En ik denk dat hij de goede weg heeft gekozen", aldus de openhartige en enthousiaste Vasseur.

Als Bottas wordt gevraagd naar zijn ervaringen bij Alfa Romeo, kan hij inderdaad niets anders erkennen dan dat hij zeer tevreden is met zijn nieuwe avontuur. Hij heeft plezier, dat hij ook terugziet bij de rest van zijn team.

"Ik ben blij en ik hoop dat het overslaat op andere mensen. Van buitenaf kan je zien dat we het naar ons zin hebben. Het is mooi dat jullie dat zien. Het is mooi dat mensen blij voor me zijn en ik voel me echt gesteund. Op dit moment ben ik heel blij met mijn situatie en ik ben aan het genieten", aldus de Fin.

Ook interessant:

Red Bull mag haar handjes dichtknijpen met foutenfestival Ferrari

Ferrari leek zeker van winst, maar vergooide alles. Hoe kan dat? Dit en meer, waaronder ook de F1-kansen van De Vries, hoor je in deze nieuwe aflevering met Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Valtteri Bottas

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

8 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Daniel Ricciardo doet Red Bull en Verstappen een plechtige belofte