Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Jos Verstappen gunt zijn zoon de wereld: "Ik heb liever dat Max wint dan ikzelf"

Jos Verstappen vindt zijn geluk tegenwoordig niet meer in de Formule 1, maar in de rallysport. Toch wordt de 51-jarige Limburger nog altijd wild van de koningsklasse, vooral als het om de prestaties van zoon Max gaat.

XPB 1179724 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een lange carrière in onder meer de Formule 1, de A1GP en het endurance racen hing Jos Verstappen zijn helm (tijdelijk) aan de wilgen om zich te storten op de loopbaan van zoon Max. Jarenlang gingen vader en zoon van kartbaan naar kartbaan en van circuit naar circuit. Toen zoonlief Max zijn plekje in de Formule 1 definitief veiligstelde met een wereldkampioenschap, ontstond er voor vader Jos stilletjes aan tijd en ruimte om het stuur zelf weer vast te grijpen. En dat deed hij, in de rallysport.

In een interview met Formule 1.nl legt Jos uit dat hij enorm veel plezier heeft in het rallyrijden. Wat hem ertoe zette om zelf het gaspedaal weer in te trappen? "Het racen an sich uiteraard. Alles is nieuw, juist dat triggerde mij het meest. Je moet alles opnieuw leren en ook totaal anders te werk gaan dan je gewend was. Je moet met een navigator communiceren, je moet aantekeningen maken en je komt op ondergronden waarop je nog nooit gereden hebt. Dat soort dingen maken het leuk en uitdagend."

“Geloof me, bij Max voelde ik die adrenaline ook"

Verstappen sr. vervolgt: "Natuurlijk had ik ook plaats kunnen nemen in een GT3-auto en het op kunnen nemen tegen al die jonge coureurs. Dat zou echter best een uitdaging zijn. Eerlijk gezegd word je niet per se sneller naarmate je ouder wordt. In de wereld van het rallyrijden liggen de zaken echter net iets anders. Verschillende factoren spelen daarbij een rol, zoals de bereidheid om risico's te nemen en de kwaliteit van je aantekeningen. Op dat gebied kun je nog steeds het verschil maken."

Op de vraag of Jos de adrenaline miste in de tijd dat hij zelf niet racete, antwoordt hij stellig: “Geloof me, bij Max voelde ik die adrenaline ook. Maar inmiddels zit hij in een fase dat ik niets meer hoef te doen en is de tijd aangebroken dat ik zelf leuke dingen kan gaan doen. En dit vind ik echt leuk. Want die adrenaline heb ik toch een beetje nodig. Het gevoel om zelf in een auto te racen is niet te vergelijken met het gevoel dat je hebt als je naast het circuit staat. Het is heel anders. Nee, niet spannender. Kijken naar Max vind ik net zo spannend als zelf racen.”

De Limburger sluit af: "Ik heb liever dat Max wint dan ikzelf. Maar het mooiste is natuurlijk als het samengaat: Max winnend in een Formule 1-auto, ik in een rallyauto. Dat is ons doel keer op keer.”

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"