Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers verwacht dat Verstappen terug zal slaan: "Dat is pas écht karakter"

Het was een dramatische seizoensstart voor Max Verstappen. Na de openingsrace in Bahrein staat de teller nog op nul WK-punten, maar volgens Jan Lammers komt daar snel verandering in.

Het was op zijn zachtst gezegd geen topstart van het Formule 1-seizoen voor Red Bull. In Bahrein vielen Max Verstappen en Sergio Perez in de slotfase van de race uit met vermoedelijk hetzelfde probleem. Het was een grote klap voor het team, maar oud-coureur Jan Lammers denkt niet dat de Oostenrijkse renstal zich zorgen maakt over de volgende race op de kalender. "Die zorgen, die maak je zelf", zo trapt hij af in gesprek met RacingNews365 . "Bij de topteams denken ze alleen maar in oplossingen, niet in problemen. Die oplossing? Die gaan ze vinden." Op bijna exact hetzelfde moment vielen de bolides van Verstappen en Perez uit de race, waardoor men vermoedt dat er een probleem is met de RB18. Mogelijk is dit probleem al gevonden en zelfs al volledig opgelost, zo voorspelt Lammers. "Het zijn een hoop knappe koppen bij elkaar, daar bij Red Bull. Er is ook een hoop veranderd dit jaar, dus dit probleem kan van alles zijn. Een inaccurate meting, een sensorprobleem of de brandstofopname die even niet goed was. Zoiets is ongebruikelijk, dus ik verwacht niet dat dit regelmatig terug gaat keren."

GP van Saoedi-Arabië een spannende beproeving voor de teams

Ronde twee van het F1-seizoen vindt plaats op het razendsnelle Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië. Lammers denkt dat bepaalde teams hierdoor een grotere uitdaging voor de boeg hebben dan Red Bull heeft met haar problemen tijdens de seizoensstart. "Het is echt een supersnel circuit, daar gaat porpoising nog wel een grote rol spelen bij meerdere teams." De Oostenrijkse renstal lijkt hier minder last van te hebben dan bijvoorbeeld Mercedes. Beide teams hebben hun eigen problemen, maar bij de coureurs heerst rust. Vooral bij Verstappen. "Ik denk dat Max een hele goede houding heeft", beargumenteert de sportief directeur van Circuit Zandvoort. "Kijk, hij moet gewoon het rijden doen. Je hoort bijvoorbeeld een Lando Norris ook vaak zeggen dat het zijn job is om snel te rijden. Nou, dat was Max zeker aan het doen." "Iets dat met de techniek te maken heeft, dat heeft niets te maken met het racen van Max. Als je dan toch uitvalt, dan is vooraan uitvallen toch wel de beste plaats. Als je als zeventiende uitvalt, dan val je eigenlijk niet uit, want dan heb je nooit meegedaan." Gevraagd naar of het een mentale klap is voor de Nederlander, reageert Lammers nuchter: "Hij zal dat niet op zichzelf betrekken, want Max heeft gewoon vertrouwen in zichzelf."

Lammers: 'Dan moet je nooit meer twijfelen, voor de rest van je leven niet'

De voormalig F1-coureur legt uit waarom coureurs als Verstappen geen last hebben van een pijnlijke uitvalbeurt, zoals in Bahrein. "Vertrouwen in jezelf, dat heb je vaak boven alle omstandigheden. Je weet gewoon: kan ik rijden, of kan ik dat niet? Zo ja, dan moet je nooit meer aan jezelf gaan twijfelen, de rest van je leven niet." "Er zijn coureurs die na het winnen van een race, omdat het even mee zit, ineens zelfvertrouwen hebben. Dan denk ik: juist als het tegenzit en je voelt je slecht. Alles voelt slecht, de hele dag is slecht.. Om dán het beste uit jezelf te halen, dat is pas écht karakter. Ik denk dat Max daar onder valt. Zijn vertrouwen in zijn eigen rijkunsten, dat gaat nooit veranderen." "Maar heeft hij ook vertrouwen in zijn team? Ja, dat denk ik ook wel. Anders had hij niet tot zó lang bijgetekend!"

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"