Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Lawson in onzekerheid: "Weet niet of ik ooit nog in een F1-auto rijd"

Als invaller een goede indruk achterlaten en geen Formule 1-zitje voor 2024 scoren: het overkwam Liam Lawson. De Nieuw-Zeelander doet met gemengde gevoelens zijn verhaal over dat proces.

Lawson Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Als reservecoureur moet je altijd klaarstaan als er onverwachte dingen gebeuren. Liam Lawson was aanwezig bij de Grand Prix van Nederland en zag Daniel Ricciardo uit het niets zijn middenhandsbeentje breken in de tweede vrije training. De voormalige Formule 2-coureur werd meteen opgetrommeld om in te stappen, waarna hij uiteindelijk vijf races voor AlphaTauri zou rijden. Daarin liet Lawson een sterke en volwassen indruk achter, met als hoogtepunt de negende plaats in het bloedhete Singapore.

Het riep gelijk vragen op of Lawson een zitje voor 2024 verdiende. Die geruchten werden door Red Bull teniet gedaan, want de 21-jarige Nieuw-Zeelander tekende vroegtijdig een nieuw contract als reservecoureur voor de hoofdmacht en zusterteam AlphaTauri. Zo liep Lawson, ondanks zijn goede prestaties, een fulltime zitje mis voor 2024. In de podcast F1: Beyond the Grid laat Lawson zijn frustratie gematigd blijken.

"Het is frustrerend dat ik volgend jaar niet in de Formule 1 rijd", vertelt Lawson. "Tegelijkertijd begrijp ik het tijdstip van het besluit wel. AlphaTauri had het lastig en je kunt dan kiezen tussen twee opties: een rookie of een ervaren coureur (Ricciardo, red.). Ik blijf als reservecoureur betrokken bij de Formule 1 en ga daar alles uithalen. Als ik ooit nog de kans krijg, is het een reële mogelijkheid dat dat met Red Bull gebeurt."

Lawson heeft geen idee wat hij in 2024 gaat doen

Toch heeft Lawson op dit moment geen sprankje zekerheid. "Ik weet niet of ik ooit nog in een Formule 1-auto rijd en als het gebeurt, wanneer dat plaatsvindt. Bovendien lijkt het erop dat ik me volgend jaar volledig ga focussen op mijn rol als reservecoureur. Ik heb al veel raceklassen afgewerkt, dus ik kan niet deelnemen aan de Formule 2 en ook de Super Formula, waar ik dit jaar in actief was, heeft niet zoveel zin. Waarschijnlijk ga ik veel simulatorwerk verrichten."

De coureur onthult dat hij op een gek moment nieuws kreeg over zijn toekomst. "Ik kwam er voor de kwalificatie in Singapore achter dat ik geen zitje zou hebben in 2024. De timing was niet fantastisch. We werkten daarna een goede kwalificatie en race af, waardoor de media, die van niks af wisten, suggereerden dat mijn eerste punten mijn kansen op een zitje zouden vergroten. Ik wist alleen al dat ik volgend jaar niet in de Formule 1 zou rijden, dus dat haalde het fijne gevoel wel een beetje weg."

"Het heeft mijn motivatie niet beïnvloed", vervolgt Lawson stellig zijn betoog. "Als je in de Formule 1 op je best presteert, heb je alle motivatie van de wereld. Ik was alleen gefrustreerd en had last van de positieve reacties. Het deed me extra realiseren wat er ging gebeuren."

Ook interessant:

Verstappen en Perez geven Red Bull ieder op eigen wijze vleugels

De Grand Prix van Mexico was er weer één waar genoeg in zat. Blunders, verrassingen, crashes... Genoeg om over na te praten dus in een kakelverse Formule 1-podcast van RacingNews365.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"