Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP

'F1-eigenaar neemt de MotoGP over voor ongekend miljardenbedrag'

Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat Liberty Media de MotoGP-klasse van eigenaar Dorna over zou nemen. Waar enkele weken geleden er een streep door de deal leek te gaan, zou de Amerikaanse eigenaar van de Formule 1 nu een akkoord hebben bereikt met Dorna.

MotoGP-kalender-2024-RacingNews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Volgens de Financial Times staat Liberty Media op het punt om de overname van de MotoGP aan te kondigen. De Britse krant laat weten dat Liberty Media de strijd heeft gewonnen van andere partijen en zich daarom snel de officiële eigenaar van de MotoGP mag noemen. Daarmee vallen de Formule 1 en de MotoGP in dezelfde handen, aangezien Liberty Media sinds januari 2017 officieel de eigenaar is van de koningsklasse van de autosport.

Die deal was positief voor de F1-wereld. De Amerikanen kochten de Formule 1 namelijk voor een bedrag van circa 4,6 miljard dollar. Nu zou de waarde van de Formule 1 zo'n 17 miljard dollar bedragen. Een waanzinnige groei die ook de MotoGP hoopt mee te maken. Het vertrouwen van Liberty Media lijkt er in ieder geval te zijn. Men zou namelijk meer dan 4 miljard dollar gaan betalen om de MotoGP binnen te halen. Een waanzinnig hoog bedrag, zeker wanneer je kijkt naar de jaarlijkse omzet van de MotoGP. Die zou op dit moment zo'n 480 miljoen dollar per jaar bedragen.

Ook de Superbike-klasse is in die berekening meegeteld, aangezien deze ook in handen is van Dorna. Liberty Media zal naar alle waarschijnlijkheid alle raceklassen van Dorna overnemen in de megadeal die snel officieel zal worden volgens de financiële krant uit Groot-Brittannië.

Er is nog wel een belangrijke kanttekening. De deal zal ook nog gecheckt moeten worden door de Europese Unie en dat kan wellicht nog een probleem opleveren. Eerder was de private-equity groep CVC namelijk de eigenaar van zowel de MotoGP als de Formule 1, maar zij werden door de EU gedwongen om afscheid te nemen van één van de twee partijen. Volgens de Europese regels in 2006 was het namelijk niet mogelijk om zowel de eigenaar van de Formule 1 als de eigenaar van de MotoGP te zijn.

De vraag in deze kwestie is of de markt sinds 2006 veranderd is en of de EU van mening is veranderd. Toen vond men dat de F1 en de MotoGP de twee grootste motorsportevenementen vormden in Europa en bestond volgens de EU het risico dat de prijzen voor de tv-rechten onnodig omhoog zouden gaan en de klant hiervoor de prijs zou moeten betalen.

Sinds 2017 groeide de Formule 1 onder leiding van Liberty Media van een omzet van circa 1,7 miljard dollar door naar een omzet van circa 3,2 miljard dollar in 2023. Om die reden zal de MotoGP-wereld dan ook uitkijken naar de komst van de Amerikanen.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China