Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko verbaasd na zware dag Verstappen: "Eigenaardig, iets klopt er niet"

Max Verstappen had het zwaar op de vrijdag van de Turkse Grand Prix. Zijn Red Bull RB16B deed niet wat hij wilde en zowel tijdens de eerste als tweede training worstelde hij met zijn bolide. Helmut Marko was na afloop van de trainingsdag nogal verbaasd.

Verstappen Turkey 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool/Getty Images

Met een tweede tijd in de eerste training en een zesde tijd in de tweede oefensessie deed Max Verstappen het niet superslecht, maar in de Red Bull-garage was men logischerwijs niet tevreden. Vooral het feit dat de Red Bull RB16B van de Nederlandse stercoureur zich nogal onstuimig gedroeg stemde Helmut Marko niet tevreden.

In gesprek met onze Duitse vrienden van Motorsport Magazine vertelt de Red Bull-adviseur over de vrijdag. "We hebben geen goed balans gevonden in de auto. Het is heel eigenaardig. Iets klopt er niet. De banden oververhitten, we hebben onder- en overstuur. We worden er niet vrolijk van", zo zucht de Oostenrijker. "Onderstuur gaat over in overstuur, waardoor de banden te warm worden. Het is echt heel erg inefficiënt gedrag van de auto."

Hoe kon het toch zo ver komen? Volgens Marko is er een soort verklaring, maar toch is het raar dat het bij Perez veel beter gaat, terwijl de set-ups volgens hem niet enorm veel van elkaar verschillen. "We hebben de griplevels onderschat, maar het rare gedrag kwam alleen bij de wagen van Max voor. De set-up van Perez was ook niet ideaal, maar ergens komt er iets niet samen. Helaas hebben we die onderliggende trend niet kunnen veranderen. Theoretisch zijn het slechts marginale verschillen tussen de twee auto's. Ergens klopt er dus iets niet."

Het verschil tussen Hamilton en Verstappen is volgens Marko zo'n twee tienden van een seconde als de verschillende motorstanden die de twee coureurs gebruikten worden meegerekend. "Zowel in de korte run als in de lange run, maar normaal is onze lange run ook veel stabieler. Dit keer was dat niet het geval."

Toch is het nog niet alle hens aan dek, want Marko heeft er vertrouwen in dat het in de simulator in Milton Keynes kan worden opgelost. "Het is nog maar vrijdagavond. Zaterdag is er weer een dag. Ik denk dat alles opgelost kan worden. Sebastien Buemi kan zich in de simulator bewijzen tijdens de nachtdienst."

Misschien hopen op regen tijdens de kwalificatie dan maar? "Nee, nee. We moeten gewoon de problemen oplossen. Als we onze motor opendraaien zullen we er dichterbij zitten, maar in onze huidige staat zijn we niet competitief", aldus Marko.

Ook interessant:

Verstappen kan profiteren van Mercedes-problemen in Turkije

In de nieuwste RacingNews365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk vooruit op de Grand Prix van Turkije, waar Max Verstappen mogelijk goede zaken kan doen als hij van Mercedes' motorproblemen kan profiteren. Beluister de podcast hieronder.

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Turkije 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
McLaren vs. Red Bull McLaren ontzet door 'escalatie' na Red Bull-klacht