Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Australië 2024

Matig Red Bull in zeldzaam rijtje verliezers van GP Australië

De Grand Prix van Australië leverde een verrassende uitslag op. Max Verstappen stond eens niet op het hoogste treetje van het podium, terwijl Ferrari van zijn problemen profiteerde en keihard toesloeg. RacingNews365 zet de winnaars en verliezers op een rij.

Perez Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Wie dit weekend vroeg de wekker zette, kreeg een mooie en verrassende race voorgeschoteld. Voor de Nederlandse fans was het natuurlijk jammer dat Max Verstappen vroeg uitviel tijdens de Grand Prix van Australië, maar verder gebeurde er genoeg. En zo waren er uiteraard weer voldoende winnaars en verliezers aan te wijzen.

Winnaars

Ferrari
Aan vertrouwen geen gebrek bij Ferrari na de Grand Prix van Australië. De Scuderia zat er het hele weekend lekker bij en profiteerde optimaal van de uitvalbeurt van Verstappen. De zaterdag viel misschien een beetje tegen - Carlos Sainz en Charles Leclerc hadden ongetwijfeld op poleposition gehoopt -, maar in de race sloeg Ferrari toe.

Van tevoren leek het er al op dat Ferrari Verstappen kon bedreigen. De longruns zagen er ontzettend goed uit en matchten op zijn minst de tijden van Red Bull. Zo ver zou het uiteindelijk dus niet eens komen. De rem van Verstappen ging in rook op, waarna Sainz en Leclerc op overtuigende wijze naar een dubbelzege reden.

Vooral het weekend van Sainz was gedenkwaardig. De Spanjaard moest twee weken geleden nog onder het mes en reed zondag op dominante wijze naar de overwinning. Het zal hem ongetwijfeld helpen in de jacht op een nieuw stoeltje voor 2025. Het is uiteraard wel nog de vraag of Ferrari deze lijn kan voortzetten. In dat geval wordt het een zeer spannend seizoen.

Yuki Tsunoda
Yuki Tsunoda is hard op weg om de onbetwiste kopman van RB te worden en solliciteert ook openlijk naar het Red Bull-stoeltje voor 2025. De Japanner laat teamgenoot Daniel Ricciardo tot nu toe alle hoeken van het circuit zien en scoorde in Australië kostbare punten voor het team. Tsunoda schopte het tot Q3 met een knap rondje en reed een dag later een solide race. Stiekem was een puntenfinish nooit een vraagteken.

Tsunoda profiteerde na de race ook nog van de straf voor Fernando Alonso. Uiteindelijk werd het een knappe zevende plaats en steeg RB naar de zesde plaats in het constructeurskampioenschap. Daar kan je mee thuiskomen.

Haas
Wie had aan het begin van het seizoen gedacht dat Haas een dubbele puntenfinish zou binnenslepen in Australië? Waarschijnlijk helemaal niemand. Nico Hulkenberg en Kevin Magnussen flikten het toch en lieten zo zien dat Haas in het middenveld kan wedijveren. Het is best wel knap dat het juist in Australië lukte, want het Albert Park Circuit was wegens graining niet zo lief voor de bandjes. Vorig jaar was bandenslijtage de achilleshiel van het Amerikaanse team, maar nu niet meer. Hulkenberg en Magnussen reden een constante race, versloegen Alex Albon in een rechtstreeks en fel gevecht en eindigden op de negende en tiende plaats. En zo heeft Haas in navolging van de Grand Prix van Saoedi-Arabië opnieuw wat te vieren.

Verliezers

Red Bull
Red Bull kende voor het eerst in lange tijd een matig Grand Prix-weekend. Verstappen en Sergio Perez zaten er op vrijdag al niet lekker bij, al verdoezelde Verstappen dat door poleposition te pakken. Een dag later sloeg het noodlot echter toe bij de Nederlander. Verstappen had vanaf de start een remprobleem en moest zijn RB20 al rokend in de garage parkeren. Het was zijn eerste uitvalbeurt sinds de Grand Prix van Australië in 2022.

Bij Perez ging het niet veel beter. De Mexicaan was niet snel genoeg en tot overmaat van ramp hing er een tear-off van Alonso onder zijn auto. Het gevolg? Minder downforce, veel bandenslijtage en de vijfde plaats als resultaat. Moet Red Bull Ferrari echt gaan vrezen of was het een zeldzame mispeer? We gaan het zien in Japan.

Mercedes
Het dolende Mercedes vertrok met 0 punten uit Australië. Het team uit Brackley was het gehele weekend onzichtbaar en zag Lewis Hamilton en George Russell uitvallen in de race. Hamilton, die ook al een dramatische kwalificatie afwerkte, moest zijn auto met een motorprobleem langs de baan parkeren, terwijl George Russell in de laatste ronde crashte na een fel gevecht met Alonso.

En daar gaat het eigenlijk al mis voor Mercedes. Het team vecht met Aston Martin om een zesde plaats in de races en kan Red Bull, Ferrari en McLaren niet bijhouden. Het is gewoon niet goed genoeg voor het derde jaar op rij. Mercedes wil om titels strijden en moet snel met een oplossing komen om dit seizoen nog enigszins te laten slagen. De klok tikt.

Daniel Ricciardo
De klok tikt ook voor Daniel Ricciardo. De lokale held riep in de winter dat hij in 2025 voor Red Bull wil rijden, maar presteert voorlopig ondermaats en moet eerder vrezen dat hij zijn RB-zitje verliest. Ook in Australië werd het weer pijnlijk duidelijk dat Ricciardo worstelt. Waar Tsunoda Q3 wist te halen, moest Ricciardo het met de achttiende plaats doen nadat hij track limits overschreed. En ook in de race was het niet zo best. Ricciardo eindigde op de twaalfde plaats en hield alleen de bolides van Alpine en Stake F1 achter zich. Autsj...

Williams
Ai, ai, ai, wat was het een pijnlijk weekend voor Williams. Alex Albon schreef in de eerste vrije training zijn bolide helemaal af, wat Williams en vooral teambaas James Vowles met een enorm probleem opzadelde. Het team uit Grove had geen reservechassis bij zich en moest met één auto het weekend voortzetten. Uiteindelijk moest Logan Sargeant wijken om de kans op punten te maximaliseren. Albon zou zijn auto besturen.

Vanuit sportief oogpunt was dat een logisch besluit, maar het blijft een bijzonder verhaal. In de Formule 1 is het tegenwoordig uit den boze om te weinig reserveonderdelen te hebben. Sargeant sprak van het 'pijnlijkste moment uit zijn carrière', dus Williams moet letterlijk en figuurlijk wat scherven bij elkaar gaan rapen.

Stake F1
Het is na de Grand Prix van Australië wel duidelijk dat Stake F1 een probleem heeft. De bolide is zo slecht nog niet, maar de pitstops zijn dat wel. In Melbourne ging het voor de derde keer op rij fout, waardoor een goed resultaat weer niet mogelijk was. Na afloop kreeg Stake F1 ook nog een boete omdat er een wielmoer door de pitstraat stuiterde. Valtteri Bottas en Guanyu Zhou zullen er moedeloos van worden.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-fans verdeeld over toekomst Verstappen