Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

McLaren eist zeer grondig onderzoek naar Red Bull: "Dat is zwaar illegaal"

Red Bull kwam in de Verenigde Staten veelvuldig in het nieuws wegens een trucje voor de rijhoogte. McLaren-CEO Zak Brown trekt het verhaal van het team in twijfel en wijst naar de regels.

Brown
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Er is veel rumoer rond Red Bull in de Verenigde Staten. Woensdag werd duidelijk dat de FIA de controles van de rijhoogte had aangescherpt, vooral omdat één team een mogelijk illegaal trucje zou gebruiken. Uiteindelijk bleek het om Red Bull te gaan. Het team zou tussen de kwalificatie en de race in staat zijn om de rijhoogte te verstellen in de cockpit, al is dat niet toegestaan.

Red Bull gaf toe dat het systeem bestaat, maar ontkende dat het toegankelijk is als de auto volledig geprepareerd is. Wel moeten er wijzigingen worden doorgevoerd. Zak Brown, de CEO van titelrivaal McLaren, trekt het verhaal van Red Bull flink in twijfel.

"Ik denk dat ze geen keus hadden", stelt Brown tegenover Sky Sports. De Amerikaan verwijst naar het statement van Red Bull. "Er bestaat een OSC (open source components, red.), waarin alle teams kunnen zien wat anderen doen. Je moet alle tekeningen inleveren bij de FIA en andere teams hebben toegang. We konden het zien, dus Red Bull kan niet ontkennen dat ze de mogelijkheid hebben om de bib aan te passen in de cockpit. Dat staat buiten kijf. Wij hebben die mogelijkheid niet. Zo is het niet ontworpen, net als bij de andere acht teams."

Illegaal

Maar wat vindt Brown ervan dat Red Bull het originele verhaal ontkent en claimt dat ze het trucje niet kunnen gebruiken als de auto geprepareerd is? "Waarom zou je het ín de auto ontwerpen als de andere negen teams dat niet doen? Daarom zijn er regels. De Formule 1 bestaat deels uit innovatie, maar er bestaan regels die zwart-wit zijn. Je mag je raceauto niet aanraken, tenzij het gaat om comfort voor de coureur. Red Bull koos haar woorden zorgvuldig door te stellen dat het niet toegankelijk is wanneer de auto geprepareerd is. In parc fermé krijg je de mogelijkheid om de auto uit elkaar te halen en het comfort van de coureur te verbeteren."

Brown komt met nog meer argumenten. "Wat ook niet helemaal klopt, is de opmerking dat je het niet kunt aanpassen. Waarom vindt de FIA het dan nodig om er een zegel op te plakken? Waarom is dat nodig als je het in parc fermé niet kunt aanpassen? Ik ben blij dat de FIA er bovenop zit. Ik denk dat er een zeer grondig onderzoek moet volgen."

De Amerikaan wijst ook alvast naar consequenties. "Als je de auto voor performance aanraakt in parc fermé, is het zwart-wit en een significante overtreding. Het is zwaar illegaal in de reglementen, dus de FIA moet het tot de bodem uitzoeken. Ik heb een mening of ze het wel of niet hebben gedaan, maar de FIA moet zeer ijverig zijn in het onderzoek of het wel of niet is gebeurd. Maar als je de slim geformuleerde opmerkingen ziet, bijvoorbeeld over de ontoegankelijkheid (van het systeem, red.), en er wel een zegel vanuit de FIA volgt... Waarom zou de FIA iets verzegelen als het niet toegankelijk is? Ik denk dat transparantie tegenwoordig heel belangrijk is, dus ik zit nog met vragen. Andere teambazen hebben ook vragen, weet ik van gesprekken met hen. Ik wil graag wat meer antwoorden voordat ik bereid ben om een pad te kiezen."

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na sterke sprintpole Verstappen in Austin