Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes-boodschap op stuur: illegale starthulp of niet?

Na de Grand Prix van Toscane op Mugello rezen er online vragen over de legaliteit van een 'starthulp' van Mercedes. Hulpmiddelen om het rijden makkelijker te maken zijn volgens de letter der wet verboden, maar toch spotte men op het stuur van Valtteri Bottas een opmerkelijke mededeling.

Start Mugello
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

'RPM good', zo stond er bij de start van de Grand Prix van Toscane op het stuurwiel van Mercedes-coureur Valtteri Bottas te lezen. Dat wierp bij menigeen de vraag op of dat wel legaal was als 'hulpmiddel', aangezien Formule 1-coureurs volgens de letter der wet geen assistentie mogen krijgen bij het bedienen van de auto.

In paragraaf 27,1 van het sportieve reglement staat dat coureur 'alone and unaided' de auto moet bedienen. Dit betekent zoveel als dat in dit geval Valtteri Bottas geen hulp mag krijgen van buitenaf. Niet via de boordradio, maar bijvoorbeeld ook niet via tekstboodschappen die het team naar de display van de auto stuurt. Paragraaf 8.5.3 van het technische reglement staat dat er geen 'pit to car telemetry' verzonden mag worden.

Terug naar de start van Valtteri Bottas. De boodschap die het stuur van Mercedes laat zien, geeft aan wanneer het optimale aantal toeren bereikt is voor de optimale start. Een hulpmiddel van buitenaf? Nee, het is een tekst die het stuur zelf aangeeft en in zekere zin niet meer toevoegt aan de bekende lampjes die het toerental aangeven. Bovendien zal het gewenste aantal toeren vrijwel altijd rond dezelfde waarde liggen, tenzij de baancondities sterk afwijken.

De tekst is ook niet nieuw. Al in 2016, toen Valtteri Bottas nog bij Williams reed en Nico Rosberg in de Mercedes zetelde, werd de tekst al weergegeven op het display van het Mercedes-stuur. Mercedes is overigens ook niet gek. Als het illegaal was geweest, hadden ze het nooit toegepast in de wetenschap dat er al-tijd een onboardcamera op gericht staat.

In onderstaande afbeelding wordt de betreffende boodschap gehighlight.

Kan Max Verstappen wel ooit kampioen worden Red Bull? Is er sprake van een crisis? Wat brengt de toekomst? Luister nu de Formule 1-podcast van RacingNews365 met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen.

Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Toscane 2020 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Goed nieuws voor toekomst Belgische Grand Prix na beslissing F1