Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Mercedes verwacht meer kansen voor coureurs als De Vries

De Formule 1-plannen, als ze tenminste worden uitgebreid, kunnen erop toezien dat steeds meer jonge, veelbelovende coureurs een kans krijgen op het hoogste autosporttoneel.

De Vries Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Mercedes verwacht dat de plannen om jonge, talentvolle coureurs meer kansen te geven in de Formule 1 enkel verder uitgebreid gaan worden.

Vanaf dit seizoen moeten alle Formule 1-teams verplicht tijdens twee vrije trainingen een rookie in de auto zetten. Daaronder wordt verstaan een coureur met maximaal twee Grands Prix aan ervaring op de teller.

Tot op heden heeft geen enkel team ervoor gekozen dat daadwerkelijk te doen, wat niet onlogisch is. Met alle nieuwe technische regels kunnen de coureurs elke meter gebruiken om vertrouwd te raken met de nieuwe bolides, terwijl de teams in deze beginfase zwaar leunen op feedback van ervaren coureurs.

Gedurende het jaar echter zullen we vaker jonge talenten het direct op zien nemen tegen de beste coureurs ter wereld - en niet tegen andere talenten, zoals tijdens rookietests.

Mercedes juicht plannen voor aspirant F1-coureurs van harte toe

De nieuwe regels bieden coureurs als Oscar Piastri (foto hieronder), die als regerend Formule 2-coureur naast een F1-zitje greep, de kans om alsnog achter het stuur van een moderne F1-auto te kruipen.

Mercedes zelf zou er voor kunnen kiezen om Formule E-wereldkampioen Nyck de Vries en F2-coureur Frederik Vesti in de auto te zetten.

"Ik denk dat het een geweldig idee is en dat het plan verder wordt uitgebouwd in de toekomst", zo klinkt Mercedes Sporting Director Ron Meadows zeer lovend over de nieuwe regels.

"Het geeft dit soort jongens de kans om te rijden tegen waardige tegenstanders, in plaats van tijdens een rookietest die vaak toch in het teken staat van het testen van nieuwe onderdelen."

			© Michael Potts / RacingNews365
	© Michael Potts / RacingNews365

Welke coureurs komen ervoor in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een vrije training moeten coureurs minstens aan zes Formule 2-weekenden hebben deelgenomen. Echter, coureurs die het al goed hebben gedaan in de Formule 3, kunnen op basis van het verzamelde aantal superlicentiepunten ook worden overwogen.

Hieronder een lijst van coureurs die per team in aanmerking komen, mits ze op het bewuste moment ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

F1-rookies die in aanmerking komen voor een vrije training

Team Coureur(s)
Mercedes (en klantenteams) Nyck de Vries / Frederik Vesti
Red Bull/AlphaTauri Juri Vips / Jehan Daruvala / Liam Lawson / Dennis Hauger
Ferrari (en klantenteams) Robert Shwartzman / Callum Illott
McLaren Colton Herta / Pato O'Ward
Alpine Oscar Piastri / Christian Lundgaard
Williams Jack Aitken / Roy Nissany / Logan Sargeant
Alfa Romeo Theo Pourchaire
Haas F1 Pietro Fittipaldi

Praat mee!

Viaplay
x
Live Race Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024