Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes wil nieuwe stap naar voren zetten: "Nu komt alles echt op gang"

Mercedes is de afgelopen weken goed op weg en de stijgende lijn die de Duitse renstal laat zien lijkt veelbelovend te zijn voor de toekomst. Teambaas Toto Wolff verwacht dat enkele onzichtbare onderdelen daar een sleutelrol in hebben gespeeld.

Hamilton FP3 Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mercedes kende geen al te sterke start van het huidige Formule 1-seizoen. De Duitse renstal komt de laatste weken echter met updates en die werpen de nodige vruchten af. Na alle hoopvolle teksten van de afgelopen maanden heeft Mercedes de smaak eindelijk te pakken en het resultaat liegt er niet om: een poleposition én derde plek voor George Russell in Canada. Lewis Hamilton eindigde daarachter op P4 en teambaas Toto Wolff hoopt ongetwijfeld dat dit geen eenmalig hoogtepunt zal zijn. 

De Oostenrijker heeft het vermoeden dat enkele onzichtbare onderdelen een grote rol hebben gespeeld in de terugkeer naar de voorhoede. Russell reed in Monaco bijvoorbeeld rond met een nieuwe voorvleugel, die twee weken later ook op de auto van Hamilton verscheen. De kans is dus groot dat die veranderingen een rol hebben gespeeld in de verbeterde prestaties. 

Toch benadrukt Wolff tegenover onder meer RacingNews365 dat er meer ten grondslag ligt aan de alsmaar verbeterende prestaties van Mercedes. "Als je een onderdeel introduceert wat juist heel erg goed zichtbaar is, zoals een deel van het bodywork of een voorvleugel, wordt er in veel gevallen alleen maar gesproken over wat voor invloed het heeft gehad op de prestaties."

Twee seconden

"In werkelijkheid hebben we de afgelopen drie races veel nieuwe onderdelen geïntroduceerd, zowel zichtbare als onzichtbare, die telkens enkele milliseconden hebben bijgedragen aan het verbeteren van onze performance. Al die kleine verbeteringen hebben een positief effect gehad en dat is ook het resultaat van de enorme inspanningen van onze mensen in de fabriek. Alles komt nu echt goed in beweging."

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner vraagt zich op zijn beurt echter af of de vorm die Mercedes in Canada liet zien eenmalig zal zijn, of dat de Duitse renstal die stijgende lijn door kan trekken. Wolff heeft natuurlijk geen glazen bol en kan dus niets garanderen, maar kan wel bevestigen dat er nieuwe updates op de planning staan in Spanje. "Dat zal ons twee seconden opleveren!", zo grapt hij.

Toch blijft de Oostenrijker realistisch. "Ik durf er nog niets over te zeggen. Als alle zaken goed op elkaar inspelen, is de kans groot dat de flow tussen verschillende onderdelen en structuren een stuk efficiënter wordt. Dan kan je de rijhoogtes ook optimaliseren. We merken nu dat we stukje bij beetje wat meer performance genereren, dus in Barcelona hopen we de volgende stap te zetten en het terug te zien op de stopwatch."

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership