Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
René Lammers

Moment van de waarheid nadert voor René Lammers

Samen met vijf andere jonge talenten is René Lammers momenteel bezig met het scoutingprogramma van de Ferrari Driver Academy. Weet Lammers een plek te veroveren in de Ferrari Driver Academy line-up van 2024, dan zal de Scuderia de Zandvoorter klaarstomen voor de Formule 1.

Hero
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Stefano Mascolo

De Ferrari Driver Academy (FDA) werd opgericht in 2009 met als doel getalenteerde jongeren te vinden die ooit voor het Scuderia Formule 1-team zouden kunnen rijden. Huidig Ferrari F1-coureur Charles Leclerc is een van de alumni van het programma. Dit is het vierde jaar dat de Scouting World Finals worden georganiseerd.

Het scouten in de autosport werkt in feite hetzelfde als in de voetballerij. Een team stuurt diverse scouts naar verschillende juniorevenementen om jong talent op te merken. Ook René Lammers, zoon van voormalig F1-coureur Jan Lammers, maakte indruk op de scouts van de FDA.

Het programma

Alle jonge coureurs arriveerden dinsdag bij het hoofdkantoor van Ferrari in Maranello, waar ze werden verwelkomd door Marco Matassa - hoofd van de FDA - en zijn collega's. De komende dagen ondergaan Lammers en zijn concullega's een reeks tests waarbij hun fysieke vaardigheden, houding ten opzichte van de media en mentale geschiktheid op de proef worden gesteld.

Op donderdag krijgen de zes jongelingen een rondleiding over Ferrari's eigen Fiorano-circuit. Het neusje van de zalm volgt op vrijdag en zaterdag voor Lammers & Co. Gedurende die twee dagen mogen de jonge coureurs een racesimulatie uitvoeren in een door PREMA geleverde Formule 4-bolide.

Ter ondersteuning van de jonge coureurs en om te helpen bij het evaluatieproces, is Tuukka Taponen aanwezig, winnaar van de FDA Scouting World Finals van vorig jaar. De jonge Fin eindigde dit jaar als tweede in het UAE F4-kampioenschap en nam tevens deel aan de Italiaanse Formule 4 en Euro4, waarin hij vijf overwinningen, vier polepositions en veertien podiumplaatsen behaalde. Taponen fungeert ook als de referentiecoureur. Hij zal als eerste de baan op gaan op beide dagen om rondetijden neer te zetten. Het is aan Lammers en de andere jongelingen om deze tijden te evenaren of er zelfs onderdoor te gaan.

Vervolg

Na het scoutingkamp evalueren de engineers van de FDA alle gegevens van de kandidaten. Er wordt niet alleen gekeken naar snelheid, maar ook naar hoe de jonge coureurs omgingen met de raceweekend-simulatie, het leerpotentieel en de prestatiecurve. De FDA houdt daarbij rekening met het feit dat coureurs als Lammers - die uit de karting komen - minder ervaring hebben met een F4-auto dan coureurs die al een seizoen in eenzitters hebben gereden.

De winnaar van de FDA Scouting World Finals zal uiteindelijk deel uit gaan maken van de FDA, waarna Ferrari er alles aan doet om deze coureur klaar te stomen voor de Formule 1.

Ook interessant:

Verstappen hoeft zich ondanks zijn moeizame zege geen zorgen te maken

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk. Veel om over na te praten. De moeizame zege van Max, de diskwalificaties van Lewis en Leclerc en nog veel meer. Beluister 'm hieronder of via je favoriete podcastplayer.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Ford verwijst geruchten over gloednieuwe Red Bull-motor naar de prullenbak