Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Nederlandse Dakarlegende Jan de Rooy (80) overleden

Jan de Rooy is op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat verdrietige nieuws maakte het familiebedrijf op dinsdag bekend.

Jan de Rooy overleden
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © De Rooy

Na een kort ziekbed is Dakarlegende Jan de Rooy op 80-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het familiebedrijf met de volgende woorden middels een statement bekend:

"Na een heel kort ziekbed is ons pap, man en opa, vredig ingeslapen en herenigd met grote liefde Annie. 80 jaar is hij mogen worden. Hij heeft zich 65 jaar lang ingezet voor ZIJN Transport bedrijf De Rooy, dat vorig jaar het 100 jarig jubileum vierde."

Jan de Rooy maakte furore als ondernemer, maar bij het grote publiek is hij bekend als rallycoureur, eerst in de rallycross en later natuurlijk met DAF in de Dakar Rally. In 1987 won hij de rally op overtuigende wijze in een 1000pk sterke truck. Hij werd elfde in het overall klassement, een prestatie die hem ertoe aanzette in 1988 een gooi te willen doen naar de zege, dus door ook de auto's te verslaan.

Zijn wapen? Een 1200pk (2x 600pk) sterke DAF Turbo Twin, goed voor een topsnelheid van 220(!) kilometer per uur. De Finse rallyvedette Ari Vatanen keek ongetwijfeld zijn ogen uit toen hij voorbij werd gevlamd door de trucker. Het zijn en blijven iconische beelden, hieronder te bewonderen.

Echter, in diezelfde editie van de rally slaat de andere truck van het team over de kop met de dood van navigator Kees van Loevezijn tot gevolg. Het team trok zich terug, maar in 2002 maakte Jan de Rooy, in de Dakar Rally liefkozend 'de Beer' genoemd vanwege zijn imposante voorkomen, een comeback.

Hij was samen met zijn zoon Gerard de Rooy competitief, maar een nieuwe overwinning zat er niet meer in. In 2009 zette hij definitief een punt achter zijn carrière, waarna hij zich in bleef zetten voor het familiebedrijf De Rooy.

RacingNews365 wenst familie en vrienden van Jan de Rooy sterkte met dit verlies.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training