Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

"Niet Red Bull maar Mercedes grote favoriet"

Het F1-seizoen begint over een maand met de Oostenrijkse Grand Prix. Na zeven maanden zonder races zijn er nog volop vraagtekens omtrent de krachtsverhoudingen in de Formule 1. RacingNews365 sprak met F1-commentator Olav Mol.

De F1-teams en coureurs kwamen dit jaar alleen in actie tijdens de wintertestdagen op het circuit van Barcelona in februari. Gedurende de zes testdagen wisten Red Bull en Mercedes een prima indruk achter te laten. Ferrari daarentegen kwam minder voor de dag en sprak openlijk over haar problemen. Waarheid of een slim trucje? RacingNews365 blikte met Olav Mol vooruit op het nieuwe seizoen. "Ik denk dat we er vrij snel achter komen dat de top 3 nog altijd de top 3 is, in welke volgorde dan ook. Ferrari heeft ons de laatste maanden doen geloven dat ze een slechte auto hebben, maar dat weet je bij hun nooit." Nagenoeg iedereen verwacht dat Red Bull er dit jaar beter voorstaat dan voorgaande jaren. Kunnen ze Mercedes echt uitdagen voor de titel? "Red Bull was vrij tevreden over de wintertest, maar dat zijn ze vaak. Dan beginnen ze het seizoen echter met een achterstand die ze goed weten te dichten tijdens het seizoen. Ik ga er vanuit dat Mercedes nog altijd de favoriet is. Te meer omdat grote bedrijven vaak goed omgaan met veranderingen. Kleinere teams hebben daar mogelijk wat meer last van", voorspelt Mol.

Het team van Red Bull kwam vaak rond de zomerperiode ijzersterk voor de dag en wist richting het einde van het seizoen zichzelf steeds beter te ontwikkelen. Is een seizoensstart in juli, op de Red Bull Ring, in het voordeel van Max Verstappen?"Ik weet niet wat er de afgelopen periode door de teams ontwikkeld is. Ze hebben wel de tijd gehad om door te ontwikkelen, ondanks dat de fabrieken langere tijd dicht zijn geweest. Je kan echter niemand verbieden om thuis vanachter zijn computer dingen uit te werken en te ontwerpen. Deze kunnen ze daarna direct in de fabriek met een 3D-printer maken. Er is zeker tijd geweest om zaken opnieuw te bekijken. Ik zie echter niet opeens een Mercedes op de vijfde of zesde plaats rondrijden als er geen gekke dingen gebeuren tijdens de race." De periode van zeven maanden zonder races zal volgens sommigen zorgen voor chaos en meer incidenten tijdens de eerste race. Mol verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen. "De coureurs zullen misschien even moeten wennen, maar het talent van die jongens is zo groot dat ze na één vrije training het gevoel wel weer terug hebben. Je moet ervoor zorgen dat je rustig begint en je auto niet opvouwt."Mol hoopt dat de onvoorspelbaarheid ook wordt bevorderd door wisselende weersomstandigheden, zoals we die in Duitsland vorig jaar zagen. Regen- en onweersbuien zorgden voor een uiterst vermakelijke race. "De grootste factor die races voor ons fantastisch maakt is nog altijd het weer. Er vallen nu veel races in de tweede helft van de zomer. Laten we hopen op bergen onweer en regelmatig een flink bui tijdens een race. Dat is zeer leuk, want dan ligt het resultaat van de race veel meer in de handen van de coureurs."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"