Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

Nieuwe Haas-teambaas gooit het roer volledig om: "Ik probeer geen Steiner te zijn"

De verwachtingen zijn hoog bij Haas nu Ayao Komatsu de schoenen van Guenther Steiner als teambaas gaat vullen.

Komatsu Japan 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Japanse engineer Ayao Komatsu neemt de werkzaamheden van Haas-teambaas Guenther Steiner in 2024 over. Een flinke positie om te vervullen, vooral omdat Steiner door de Netflix-serie 'Drive to Survive' vrij populair werd in de afgelopen jaren. Vooral het taalgebruik van de teambaas bleef bij veel fans hangen.

Komatsu ziet in dat hij niet Steiner is, en benadrukt dat hij een heel ander mens is én probeert te zijn: "Natuurlijk probeer ik niet Guenther Steiner te zijn!", laat hij aan Formula 1 weten. "Hij is een heel ander persoon. We konden het eerlijk gezegd heel goed met elkaar vinden. We respecteren elkaar, we respecteren elkaars positie en functie tijdens het werk en ook buiten het werk."

"Dan had hij wel iemand anders gekozen"

De twee waren vaak naast elkaar te spotten bij de pitmuur, maar ook buiten de Formule 1 ging het duo veel met elkaar om. "We gingen vaak uit eten tijdens een raceweekend. Nogmaals, niet om over werk te praten, maar omdat we het goed met elkaar konden vinden. Maar ik ben hier niet om Guenther Steiner als personage te vervangen."

"Hij is een heel ander karakter, zoals je weet, en hij heeft heel andere sterke en zwakke punten dan ik", zo legt de Japanner de verschillen uit. "Ik probeer niet iemand anders te zijn en Gene (Haas, red.) weet dat en als Gene op die manier een vervanger van Guenther Steiner had gewild, had hij wel iemand anders gekozen. Dus ik begrijp dat Gene iets anders wil en ik zal proberen de beste versie van mezelf te zijn in plaats van iemand anders proberen te zijn."

Op welk gebied de twee mannen wel overeen komen? Het grove taalgebruik: "Dit is niet iets waar ik trots op ben! Mijn taalgebruik is niet geweldig, ik vloek veel te veel. Maar nogmaals, ik probeer dat niet te doen", grapt Komatsu.

Een andere richting

In een gesprek met eigenaar Gene Haas werd duidelijk dat de eigenaar van richting wilde veranderen en een meer technische leider wilde aanstellen. Er zou dan een ander persoon komen (waarschijnlijk onder de noemer Chief Operating Officer) om zich met de andere gebieden bezig te houden.

"Toen ik deze kans kreeg, heb ik Gene duidelijk gemaakt: 'Je kent mijn expertise, het heeft geen zin dat ik me op de marketingkant richt en probeer sponsoring te krijgen, want daar liggen mijn vaardigheden niet'", legt de Japanner uit. "Op dat gebied heb ik een andere expert nodig. Dan kan ik me richten op de technische kant, proberen een organisatie te krijgen waarmee we de technische kant van het team kunnen verbeteren."

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Overrompeld door bizarre onthulling Newey: "Jij sluipmoordenaar!"