Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

Norris grapt om achilleshiel McLaren: "Ben er al aan gewend dat ik achteruit ga!"

Lando Norris en McLaren doen het de laatste weken uitstekend, maar toch lijken ze één ding maar niet onder controle te krijgen. Norris lijkt zich echter niet al te druk te maken om het probleem.

Norris race Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lando Norris heeft een uitstekend weekend achter de rug in Zandvoort. Het begon met poleposition op zaterdag, waar hij maar liefst drie tienden sneller was dan Max Verstappen, om het weekend vervolgens af te sluiten met een vrij dominante overwinning, met als kers op de taart een snelste ronde die hem een extra punt oplevert. 

Het lijkt dus op een perfect raceweekend voor de McLaren-coureur, maar toch ging niet alles van een leien dakje. Net zoals eerder dit seizoen al het geval was, leek hij zijn race ook dit keer te vergooien bij de start. Norris kwam niet goed weg en bleef daardoor achter als toeschouwer toen Verstappen hem nog voor bocht een inhaalde. 

Later wist hij het verlies weer recht te trekken door als winnaar over de eindstreep te komen, maar die slechte start blijft toch een terugkerend probleem voor Norris. Tijdens de persconferentie na afloop van de race in Zandvoort laat de Brit zelf echter weten dat hij er geen seconde aan getwijfeld heeft of hij wel in staat was de race te winnen.

"Na de kwalificatie had ik wel vertrouwen in onze pace, want mijn longruns zagen er op vrijdag ook al goed uit", vertelt Norris tegenover onder meer RacingNews365. "Maar tijdens de trainingen konden we maar tien of elf rondjes rijden, dus in een race van 72 ronden kan er dan echt van alles gebeuren. En daar komt ook nog bij dat Verstappens pace er ook prima uit zag op vrijdag, dus het was niet zo dat we aan deze race begonnen met het idee dat we met twee vingers in de neus zouden winnen."

"Het gebeurt namelijk niet vaak dat ik aan de leiding rijd en de zaken zo makkelijk kan controleren, of dat ik mijn banden goed kan managen terwijl ik in schone lucht rijd. Maar uiteindelijk zijn dat wel de zaken die een groot verschil maken, al had ik het eigenlijk niet verwacht toen ik bij de start al in werd gehaald. Maar ik was nog verrassend kalm op dat moment! Ik ben er al wel aan gewend dat ik achteruit ga bij de start!"

Norris maakte zich dus geen zorgen. "Ik ben tegenwoordig gewoon goed voorbereid op dat soort situaties en ik was eigenlijk gewoon heel kalm. Ik kon daardoor ook gewoon vooruit kijken, op mijn banden letten en afwachten wat er met mijn pace zou gebeuren. Vanaf ronde tien tot twaalf kwam ik ineens in de buurt van Max, waardoor ik er wel in geloofde dat ik hem op de baan in kon halen. Ik had vervolgens twee mogelijkheden, waarvan de eerste mislukte omdat ik nog te ver weg zat. Maar de ronde daarna kreeg ik het wel voor elkaar."

Probleem

Toch blijft dat ene probleem Norris telkens in de weg zitten tijdens een race, want het gebeurt toch regelmatig dat een slechte start roet in het eten gooit voor de Brit. Norris weet zelf ook dat het beter zal moeten, maar van een snelle oplossing lijkt tot dusver geen sprake te zijn. Het helpt dan ook niet mee dat teamgenoot Oscar Piastri in Zandvoort eigenlijk net zo'n slechte start had als Norris zelf.

Norris weet zelf in ieder geval wel waar het probleem vandaan komt, maar tempert ook de verwachtingen omtrent een eventuele oplossing. "Het lag echt aan de wheel spin, maar daar is natuurlijk geen makkelijke oplossing voor. Als die er wel was, zou het namelijk niet gebeuren! Maar we weten wat ons te doen staat en we weten wat nodig is voor een perfecte start, al hebben we het natuurlijk wel over kleine marges. Aangezien het ons allebei niet lukte, lijkt er misschien sprake te zijn van een onderliggend probleem."

"Misschien hebben we iets wel gewoon verkeerd ingeschat. Maar Oscar is een van de beste starters van de grid en ik ben in dat opzicht in principe ook niet dramatisch slecht, dus deze start was totaal niet hoe het hoort te zijn. Het was een race waarin ik een goed resultaat weer bijna verloor bij de start, maar de hele situatie was weer heel anders dan de races ervoor. We moeten daar gewoon consistenter in worden, maar daar zijn we mee bezig. Ik denk dat ik de procedure van het starten dit keer wel beter onder controle had, al pakte het gewoon niet goed uit."

Ook interessant:

Alarmfase 1 voor Verstappen en Red Bull na nieuwe nederlaag

De Grand Prix van Nederland werd niet het feestje waar de Nederlandse Formule 1-fans op hadden gehoopt. Lando Norris wist met een grote voorsprong te winnen op Max Verstappen, die steen en been klaagde over de RB20.

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Als Max Verstappen of één van je andere gekozen favoriete coureurs de GP van Azerbeidzjan wint, keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Red Bull presenteert snufje voor Verstappen in Bakoe