Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ocon: "Veel respect voor Alonso, maar op dat moment was ik erg teleurgesteld in hem"

In een exclusief interview met RacingNews365 blikt Esteban Ocon terug op de samenwerking met Fernando Alonso bij Alpine. De Fransman was teleurgesteld in ten minste één groot moment dit jaar, maar gaat vanaf volgend jaar verder met een nieuwe teamgenoot, Pierre Gasly.

Het was in 2022 een haat-liefdeverhouding tussen de twee Alpine-coureurs. In eerste instantie leek het duo Fernando Alonso en Esteban Ocon een perfecte match, wat leidde tot Ocon's eerste Formule 1-overwinning in de Grand Prix van Hongarije vorig jaar. Alonso hield rondenlang Lewis Hamilton tegen, wat cruciaal was voor de zege. Een jaar later ging het echter wat minder. De twee konden minder goed met elkaar overweg, waardoor Alpine bijna de vierde plaats in het eindklassement misliep. Ondanks een aantal mindere momenten blikt Ocon in een exclusief interview met RacingNews365 terug op twee succesvolle jaren naast Alonso. "Het waren twee fantastische seizoenen. Ik heb veel respect voor Fernando en voor wat hij allemaal heeft gedaan in de Formule 1. Het is een van de legendes in de sport, maar ik was erg teleurgesteld in wat hij in Brazilië heeft gezegd." Op Interlagos wees Alonso de media er fijntjes op dat Ocon vaker bij schermutselingen betrokken was, bijvoorbeeld toen hij Max Verstappen in 2019 van de baan reed in het poging zichzelf van een ronde achterstand te ontdoen. Tijdens het Grand Prix-weekend van Brazilië, een van de laatste races van het seizoen, ontstond er een hevige interne strijd tussen Alonso en Ocon. De twee raakten elkaar in de sprintrace en het team liep kostbare punten mis. Alpine had geluk dat de bolides van McLaren, het team waartegen ze streden om P4, de finish niet haalden in de hoofdrace. Ocon vindt dat beide coureurs sterk hebben gepresteerd in 2022. "We hebben goed samengewerkt en dat is het belangrijkste. We hebben goede races gehad voor het team, wat resulteerde in het veiligstellen van de vierde plaats."

Het is fijn dat iemand als Alonso de lat zo hoog legt

Esteban Ocon

Hoe Alonso altijd 'twee pitstops' voor ligt

De 'ego-botsing' tussen Alonso en Ocon kwam voor velen in de F1-paddock niet als verrassing. Ocon zit met zijn 26-jarige leeftijd nog middenin zijn F1-carrière, terwijl Alonso nog lang niet uitgeblust is en het wint op ervaring, podiums, overwinningen en kampioenschappen. Qua ervaring leerde de Fransman veel van zijn Spaanse teamgenoot. "Ik zit nog niet op zijn niveau, maar zoals elke coureur doet leer je er wel van. Vooral als het om een nieuwe teamgenoot gaat, want iedereen werkt anders. Het was interessant om met een wereldkampioen te werken en om te zien wat hij precies deed", aldus Ocon. "Zijn oplettendheid over alles, of het nou een tweestopper of een driestopper is, is uitzonderlijk. Hij weet tegen wie hij racet en is altijd twee pitstops verder dan de concurrent. Mijn eerste driestopper was in Bahrein dit jaar en ik had al weinig ervaring met tweestoppers. Dit soort races begrijpen is zeker iets geweest waar ik naar heb gekeken." Toch hoopt Ocon dat ook Alonso heeft geleerd van hem. "Want als ik alleen van hem heb geleerd, dan ben ik heel hard ingemaakt. Dat is niet het geval. Het is fijn geweest om naast iemand te werken die de lat zo hoog legt." De opbouw van een Grand Prix-weekend is volgens Ocon een van zijn sterkste punten. In de kwalificaties was hij erg consistent. Alonso was over een heel seizoen gemeten maar net iets beter in de kwalificaties, met als eindresultaat 12-10 in het voordeel van Alonso. "De opbouw was hierbij belangrijk", zo vervolgt Ocon. "Telkens als ik door Q1, Q2 en Q3 ging, voelde ik me erg zelfverzekerd. Je weegt het risico en de eventuele beloning altijd tegen elkaar af: als je vanaf het begin direct veel risico neemt en nog niet ervaren genoeg bent, dan kan het je veel kosten. Als je eenmaal in Q3 zit, dan moet je alles los kunnen laten. Juist op die momenten ben ik sterk."

Ocon en Gasly weer teamgenoten

Het is geen geheim dat Ocon wat aanvaringen heeft gehad met Pierre Gasly, zijn nieuwe teamgenoot in 2023. Eerder legde Gasly in een exclusief interview met RacingNews365 al uit dat de twee weer prima door een deur kunnen . Ook Ocon zegt dat het volgend seizoen prima zal gaan tussen de twee. "Ik maak me geen zorgen over volgend jaar", benadrukt hij. "Het is al een aantal jaar geleden dat we hebben samengewerkt, volgens mij was de laatste keer in de GP2 in 2014. Toen hebben we wat tests gedaan samen." "Toen waren we nog een stuk jonger en nu racen we samen voor een groot fabrieksteam. Ik denk dat we geschiedenis kunnen gaan schrijven hier en ik hoop dat we het samen gaan doen", zo sluit Ocon af.

Viaplay
x
Tijdschema Formule 1 GP Spanje 2024