Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Red Bull Racing

Op welke talenten kan Red Bull nu nog rekenen?

Met het vertrek van Patricio O'Ward uit het talentenprogramma van Red Bull heeft de Oostenrijkse energiedrankgigant weer gedag gezwaaid aan een potentieel Formule 1-coureur. Desondanks beschikt het bedrijf op het moment nog over voldoende talenten. In dit artikel neemt Racingnews365 de acht junioren onder de loep.

Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Lucas Auer, 1994
De Oostenrijkse Lucas Auer is met zijn vijfentwintig jaar veruit de oudste coureur in de talentenpoel van Red Bull. Auer, het neefje van oud-Formule 1-coureur Gerhard Berger, kwam na een kleine drie jaar Formule 3 te hebben gereden terecht in de DTM – waar Berger aan het hoofd staat – en rijdt sinds begin dit jaar Super Formula. Hier moest Auer superlicentiepunten verzamelen, maar daarin is hij niet zozeer geslaagd. Auer bezet momenteel de zesde plaats in het klassement en lijkt een ander pad in te moeten slaan na dit jaar. Of de Oostenrijker dan nog aan Red Bull verbonden zal zijn, dat zal de tijd leren.

Yuki Tsunoda, 2000
De Japanse Yuki Tsunoda is voor Honda hopelijk het volgende talent uit eigen land. Tsunoda heeft in Japan hoge ogen weten te gooien in de Formule 4 en mag het sinds dit jaar in Europa proberen, maar dan een niveau hoger: in de Formule 3. Voor het team van Jenzer Motorsport eindigde de Japanner als negende in het kampioenschap met één overwinning. Tsunoda wordt door onder andere Helmut Marko en Honda bestempeld als veelbelovend, maar heeft nog het een en ander waar te maken. Wellicht kan hij binnenkort schitteren tijdens de Formule 3-race in Macau.

Juri Vips, 2000
Wonderkind Juri Vips uit Estland is van de huidige talenten van Red Bull waarschijnlijk het dichtstbij de Formule 1. De negentienjarige heeft het in de Formule 3 dit jaar formidabel gedaan, door met drie overwinningen als vierde te eindigen in het klassement, achter het zeer dominante trio van Prema Racing. De Formule 4-kampioen van 2017 neemt voor de laatste race van het Super Formula-seizoen de stoel van O'Ward over bij Team Mugen, eveneens met het doel superlicentiepunten te scoren. Met een beetje geluk zien we hem binnen enkele jaren al in de Formule 1.

Liam Lawson, 2002
Het talent van de in Nieuw-Zeeland geboren Liam Lawson is zonder meer aanwezig, maar dit jaar is het bij vlagen in beeld gekomen. In de Formule 3 is Lawson ondanks een aantal indrukwekkende ritten slechts eenmaal op het podium geëindigd. In de Toyota Racing Series deed de Kiwi het beter; hier ging het talent er met de titel vandoor. Ook in het Euroformula Open komt hij goed uit de verf. Lawson, die vier races miste, won tot viermaal toe en eindigde op de derde positie in het klassement.

Jack Doohan, 2003

De naam van Jack Doohan kan wel eens bekend in de oren klinken. Vader Mick is namelijk vijfvoudig MotoGP-kampioen. De zestienjarige Australiër begon uiteraard ook op de motor, maar maakte na een hevige valpartij waarbij hij zijn been brak de overstap naar vier wielen. Zijn eerste meters maakte Doohan in een kart die Michael Schumacher aan hem had gegeven. Het succes lijkt dus voor hem te zijn weggelegd. In Australië bewees Doohan Junior zijn kunnen door tweemaal kartkampioen te worden, ook in Europa ging het hem niet slecht af. Dit jaar heeft de tiener zich proberen te bewijzen in de Euroformula Open en de Aziatische Formule 3.

Dennis Hauger, 2003

De Noorse Dennis Hauger lijkt net als Vips een van de aanstormende talenten te zijn van Red Bull. De zestienjarige heeft een hele rits aan kartkampioenschappen achter zijn naam gezet op weg naar de single seaters, waarin hij dit jaar eveneens voorbeeldig heeft gepresteerd. Hauger werd met Van Amersfoort Racing, het team waarmee Max Verstappen in de Formule 3 reed, tweede in het Duitse Formule 4-kampioenschap en greep in de Italiaanse Formule 4 de titel.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Jonny Edgar, 2004
De op een na jongste coureur in het programma van Red Bull is Jonny Edgar, een Engelse knaap die dit jaar net als Hauger in twee Formule 4-kampioenschappen heeft deelgenomen. Sterker: Edgar heeft in exact dezelfde disciplines gereden, al was hij niet aan de start van iedere wedstrijd in Duitsland te vinden. Edgar lijkt na zijn eerste jaar in de single seaters meer tijd nodig te hebben om tot bloei te komen, al heeft de puber zeker fraaie dingen laten zien.

Harry Thompson, 2004

De jongste coureur in de huidige talentenpoel van Red Bull is Harry Thompson, een Britse jongen. Hoewel hij enkele maanden jonger is dan Edgar, rijdt Thompson nog in de karts. Met succes, dat wel. De Red Bull protegé werd in 2018 door de FIA benoemd als Rookie of the Year en werd recentelijk gekroond als kartkampioen in Duitsland. In het Europees kampioenschap kwam de Brit minder goed uit de verf en werd hij zeventiende. Desondanks lijkt de Britse- en wereldkampioen karten een schone toekomst tegemoet te gaan.

Luister hieronder naar de F1-podcast van RacingNews365 met Tom Coronel, Joe van Burik en Rudy van Buren.

0 reacties