Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Oud-teambaas Verstappen heeft slecht nieuws voor de concurrentie: "Max wordt nog beter"

Franz Tost werkte anderhalf jaar lang samen met Max Verstappen. Ondanks die relatief korte periode heeft de Nederlander een ijzersterke indruk achtergelaten en denkt de AlphaTauri-teambaas dat we het beste nog lang niet hebben gezien.

Als teambaas van AlphaTauri (voorheen Toro Rosso) krijgt Franz Tost alle jonge Red Bull-talenten onder zijn hoede. Talenten die volgens Helmut Marko goed genoeg zijn voor de Formule 1, die door Tost verder worden gesmeden om uiteindelijk de overstap te kunnen maken naar het grote Red Bull-team. Max Verstappen was in 2015 een van die jonge talenten toen hij de stap maakte van de Formule 3 naar de koningsklasse. Tost was al voor het F1-debuut van de huidige wereldkampioen diep onder de indruk. "Ik ontmoette hem voor het eerst met zijn vader op de Nürburgring. Hij reed toen nog in de karts. De tweede keer dat ik hem ontmoette was op de Norisring in de Formule 3", zo vertelt hij aan F1 Insider . Het is een van de bekendste raceweekenden van Max, want hij won dat weekend alle drie de races. Helmut Marko zag dat ook en wilde hem toen meteen naar de F1 halen. Tost snapte wel waarom. "Hij reed in de regen in zijn eigen klasse. Het was alsof hij de enige coureur was die de droge lijn had ontdekt. Meteen deed Max me aan Michael Schumacher denken. Je kon zien wat een megatalent hij was."

Verstappen kan nóg beter

Tost herinnert zich het debuut van Verstappen in F1, toen hij in Japan in de Toro Rosso stapte voor een vrije training. "We kregen veel kritiek toen we hem op 17-jarige leeftijd onze F1-bolide toevertrouwden. Hij had niet eens zijn rijbewijs! Hij reed op Suzuka zijn eerste training, een van de moeilijkste circuits van allemaal, maar Max deed het soeverein!" Door de jaren heen heeft Verstappen zich zeer sterk ontwikkeld, valt ook Tost op, maar de Limburger is volgens zijn voormalig teambaas nog steeds niet op de toppen van zijn kunnen aan het presteren. "Max had nooit problemen met de hoge snelheden van een F1-bolide. Vanaf het begin had hij alles onder controle." "In zijn eerste races was hij soms misschien een beetje te agressief. Soms leidde dat tot een crash, zoals bijvoorbeeld tijdens de GP van Monaco in 2015, toen hij achterop Romain Grosjean knalde", zo merkt de AlphaTauri-teambaas op, alvorens hij de enige andere coureur aanstipt die het niveau van Max misschien aan kan tikken. "Vandaag de dag rijdt Verstappen op een extreem hoog niveau. Toch hebben we nog niet het maximale gezien van hem. Alleen Charles Leclerc kan in de buurt komen van Max. Lewis Hamilton heeft al te veel geleden onder de tand des tijds", zo sluit hij af.

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami