Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2022

Perez troeft Leclerc en Verstappen af in stuiterfestijn tijdens eerste vrije training Bakoe

Sergio Perez was de snelste man tijdens de eerste vrije training in Azerbeidzjan. De Mexicaan nestelde zich voor Charles Leclerc. Max Verstappen moest drie tienden toegeven op zijn teamgenoot.

Verstappen Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool/Getty Images
De eerste vrije training in de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad aan de Kaspische Zee werd verreden onder het genot van een heerlijk zonnetje en lekkere zomerse temperaturen. Voor sommige coureurs viel er echter weinig te genieten in het eerste deel van de oefensessie. Bijna allemaal doken ze meteen de baan op, maar voor zowel Mick Schumacher van Haas als Nicholas Latifi van Williams was de training al binnen een kwartier voorbij.

Zelf konden ze daar ogenschijnlijk weinig aan doen. De bolide van Mick lekte plots ladingen aan koelwater en hij moest zijn wagen dan ook parkeren. Latifi deed hetzelfde nadat zijn Williams FW44 zichzelf plots uitschakelde. Zo begon het weekend voor hen in mineur.

Uitslag Eerste vrije training - Azerbeidzjan

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Stuiterballen

De situaties zorgden echter niet voor rode vlaggen, louter voor korte virtual safety cars. De andere coureurs konden dus redelijk ongestoord verder gaan met hun werk. Voor de Mercedes- en Ferrari-coureurs waren de arbeidsomstandigheden echter niet heel goed, want hun bolides hadden veel last van het inmiddels o zo bekende fenomeen porpoising. Honderden meters lang op het lange rechte stuk kregen de ruggen van Leclerc, Sainz, Hamilton en Russell het zwaar te verduren.

Bij Red Bull waren er ogenschijnlijk veel minder problemen en dat was ook terug te zien aan de rondetijden in het eerste half uur. Verstappen en Perez waren op de medium band tot dan toe het snelste. Leclerc gaf, weliswaar op de harde band, een halve seconde toe. Sainz was zelfs 1,6 seconden verder naar achteren te vinden, terwijl de Mercedes-coureurs op ruim tweeënhalve seconde afstand op de dertiende en veertiende plek bivakkeerden.

Check hieronder het gestuiter van Mercedes. Verslag gaat daaronder verder.

Het rode rubber

In het tweede deel van de vrije training werden de rode, zachte C5-banden van stal gehaald door de Formule 1-teams. Max Verstappen zette als eerste een prima tijd neer, maar werd later afgetroefd door teamgenoot Sergio Perez. Wel leek de Nederlander weer wat problemen te hebben met zijn DRS. Deze ging wel open, maar leek te klapperen, net als vorig jaar enkele keren het geval was.

Sainz en Leclerc moesten bij de eerste poging op de rode band enkele tienden toegeven op de Mexicaan, maar bleven niet ver uit de buurt van Verstappen. Leclerc scherpte zijn tijd bij zijn tweede poging nog wat aan, waardoor hij sneller was dan Verstappen, maar niet dan Perez. De Nederlander koos daarentegen niet voor een tweede kwalificatierun, maar focuste zich in het slot van de training in de plaats daarvan op een langere run. Daardoor blijft hij steken op P3.

Het heeft er na de eerste vrije training wederom alle schijn van dat het een Red Bull- en Ferrari-feestje gaat worden. Overigens viel het op dat Ferrari relatief weinig topsnelheid had in vergelijking met Red Bull. Het gat naar de eerstvolgende coureur, Fernando Alonso, was ruim een seconde.

Check hieronder de DRS-probleempjes van Verstappen.

Ook interessant:

Verstappen moet wederom boven zijn Red Bull uitstijgen

In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken we uitgebreid vooruit op de GP van Azerbeidzjan, maar staan Tom Coronel en co. ook stil bij alle andere gebeurtenissen in F1. Wat te denken van de contractverlenging van Sergio Perez? Beluister de nieuwe podcast hieronder.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen