Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Preview: Doldwaas Formule E-weekend met achttien kanshebbers in aantocht

Nog twee races te gaan in het Formule E-kampioenschap en achttien coureurs kunnen nog kampioen worden! Het belooft een razendspannend weekend te worden. We blikken vooruit op de races van zaterdag en zondag.

De Vries Londen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes Formula E

Het afgelopen half jaar zijn er dertien races verreden in de Formule E en hebben we in aanloop naar de laatste twee races als acht verschillende winnende teams gehad. Dat komt voornamelijk door het bijzondere kwalificatieformat. In vier groepen van zes wordt het eerste deel van de kwalificatie namelijk elk raceweekend afgewerkt. De top zes uit het klassement als eerst, gevolgd door de nummers zeven tot en met twaalf, enzovoort.

Daardoor hebben degenen die er in het klassement het beste voorstaan een kleinere kans om het ver te schoppen in de kwalificatie, want zij moeten onder de zwaarste omstandigheden hun ronde neerzetten. De beste zes coureurs stoten na het rijden van een ronde door naar de zogeheten Super Pole-sessie, waar zij nog eens een tijd neerzetten en bepalen hoe de top zes eruit ziet.

Het betekent eigenlijk dus dat de meest constante coureurs bovenaan staan. Dit seizoen zijn dat vooralsnog twee Nederlanders. Nyck de Vries en Robin Frijns staan in aanloop naar de twee laatste races aan komend weekend met 95 en 89 punten bovenaan het klassement en hebben dus op papier de beste kans op het veroveren van de wereldtitel.

Ze hebben echter nog concurrentie van zestien andere coureurs, die in Berlijn dit weekend strijden om maximaal zestig beschikbare punten. De puntentelling is qua raceresultaat hetzelfde als de Formule 1, maar tijdens de kwalificatie kunnen de coureurs ook nog vier punten verdienen.

Er wordt dit weekend geracet in Berlijn op het voormalige vliegveld Tempelhof. Er wordt op een lay-out gereden, maar de ene keer met de klok mee en de andere keer tegen de klok in. Toch twee totaal andere races dus. Vorig jaar ging het Mercedes-team van De Vries er heel goed en scoorde ze een 1-2. Dat belooft dus veel goeds voor het aankomende weekend.

Preview gaat verder onder de lay-out van het circuit

De Nederlanders

Zoals hierboven te zien is staan Nyck de Vries en Robin Frijns er goed voor. De enige twee Nederlanders in deze klasse presteren tot op heden het beste van iedereen. Nyck de Vries kende vooral veel pieken en dalen. Hij won de eerste race en de vijfde race, maar wist tot aan het vorige raceweekend in Londen verder weinig punten te scoren. Daar rukte hij door twee tweede plaatsen echter op naar die prachtige eerste plek in het kampioenschap.

Robin Frijns wist dit jaar nog niet te winnen , maar was wel het meest constant van iedereen. Twee tweede plaatsen, twee vierde plekken en een vijfde finishpositie zorgden er onder meer voor dat hij zover wist te komen. Komend weekend gaat hij logischerwijs vol voor die Formule E-wereldtitel.

"Het wordt een intens raceweekend. Het is mooi om tweede te staan in het kampioenschap, maar het staat zo dicht op elkaar dat er nog van alles kan gebeuren. Het is een leuk circuit en in het verleden ging ik hier ook wel lekker, dus er zal veel afhangen van de kwalificatie en of ik uit Q1 weet te komen tijdens de kwalificatie voor de eerste race."

Zijn Nederlandse concullega De Vries heeft er ook zin in! "Ik kijk er echt enorm naar uit. We hebben volop diepte- en hoogtepunten gehad tijdens dit seizoen. Komend weekend komen we erachter wie er zich kampioen mag noemen. Ik kan niet wachten om te zien of ons het kan lukken. We weten dat het lastig wordt, maar we gaan goed voorbereid de laatste twee races van het kampioenschap in."

WK Stand Formule E

# Coureur Team Punten
1. De Vries Mercedes 95
2. Frijns Envision Virgin Racing 89
3. Bird Jaguar 81
4. Dennis BMW Andretti 81
5. Da Costa DS Techeetah 80
6. Lynn Mahindra 78
7. Cassidy Envision Virgin Racing 76
8. Evans Jaguar 75
9. Mortara Rokit Venturi 74
10. Rast Audi Sport 72

De uitdagers

Zoals eerder al gezegd kunnen er theoretisch gezien nog zestien anderen kampioen worden. De ene coureur heeft echter meer kans dan de andere. We zetten de outsiders op een rijtje.

Antonio Felix da Costa

De regerend kampioen staat vijfde in de tussenstand, op vijftien punten achter De Vries, maar wel is hij een van de coureurs die dit jaar wederom de beste indruk maakt. Een aantal DNF's hebben ervoor gezorgd dat hij een belangrijk aantal punten is misgelopen die hem anders de leiding hadden kunnen geven in het kampioenschap.

Sam Bird
De Jaguar-coureur switchte dit jaar van teams, maar dat weerhield hem er niet van om prima te presteren. Hij won al twee races dit jaar, net als De Vries. De Brit houdt van een heerlijk wiel-aan-wielgevecht en zal deze de komende twee races niet schuwen om zo proberen de wereldtitel te veroveren.

Jake Dennis
De rookie begon stroef aan het seizoen, maar in zijn BMW kwam hij uiteindelijk toch op gang en won hij in middels als twee races. Als hij zijn sterke vorm doorzet, is hij zeker een van de kanshebbers op de titel.

Ook Alex Lynn, Mitch Evans, Pascal Wehrlein en Stoffel Vandoorne hebben nog een oke kans, maar dan moeten ze wel van relatief ver gaan komen.

Het belooft een spannend weekend te worden, met wie weet wel een heel mooi einde voor ons als Nederlandse autosportfans. Zowel op zaterdag als op zondag wordt er geracet, met in de ochtend de kwalificatiesessies. Check hieronder het tijdschema.

Tijdschema Formule E-weekend

Dag Sessie Tijdstip
Zaterdag 14 augustus Tweede vrije training 08:00 - 08:30
Zaterdag 14 augustus Kwalificatie 10:00 - 11:00
Zaterdag 14 augustus E-Prix 14:04 - 15:00
Zondag 15 augustus Eerste vrije training 08:00 - 08:30
Zondag 15 augustus Tweede vrije training 09:30 - 10:00
Zondag 15 augustus Kwalificatie 11:30 - 12:30
Zondag 15 augustus E-Prix 15:34 - 16:30

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen