Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Schumacher

Ralf Schumacher emotioneel: "Ik mis mijn Michael van toen"

Aanstaande vrijdag is het exact tien jaar geleden dat Michael Schumacher ernstig hoofdletsel opliep met een ski-ongeluk in de Franse Alpen. Dat moment in Meribel veranderde de familie Schumacher voorgoed, vertelt Michaels broer Ralf.

XPB 492228 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Op 29 december 2013 raakte zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael Schumacher zwaargewond. De Duitser was aan het skiën met zoon Mick toen hij ongelukkig ten val kwam in het Franse skigebied van Meribel en daarbij hevig hersenletsel opliep. In een interview met het Duitse Bild spreekt jongere broer Ralf Schumacher over zijn verdriet, de herinneringen en het leven ná die zwarte dag in Frankrijk.

"Dit lot veranderde onze familie volledig", zegt Ralf. "Het ongeluk was ook voor mij een zeer pijnlijke en ingrijpende ervaring. Maar dit was uiteraard voor meer mensen zo, bijvoorbeeld Michaels kinderen. Mick was destijds een jonge tiener. Helaas is het leven niet altijd eerlijk en kwam hier heel veel pech bij kijken."

"Michael was niet alleen mijn broer. Hij was ook mijn coach en mentor."

De gebroeders Schumacher schopten het allebei tot de koningsklasse van de autosport en boekten allebei successen. Tijdens de Canadese Grand Prix van 2003 werden zij de eerste broers ooit die #1 (Michael) en #2 (Ralf) finishten. Ralf legt uit dat zijn grote broer een belangrijke spil was in het verloop van zijn carrière.

"Michael is niet alleen op mijn grote broer. Op jonge leeftijd was hij meer mijn coach en mentor. Hij leerde me alles in de kartsport. Hoewel er zeven jaar leeftijdsverschil is, stond hij altijd aan mijn zijde. We kartten samen, oefenden met inhalen en deden al die dingen die belangrijk zijn in de autosport. Hij deelde al zijn ervaringen met mij. Ik mocht van de beste leren."

Ralf vervolgt met een terugblik op zijn kindertijd. "We hadden veel geluk, want we groeiden praktisch op naast de kartbaan in Kerpen. Toen we daar kwamen wonen, deelden we een kamer en sliepen we op een matras op de vloer. Geld voor een bed was er niet." De Duitser legt uit dat daar verandering in kwam toen Michael doorbrak in de autosport: "En toen werd Michael Mercedes-junior. Het is ongelofelijk wat er allemaal is voortgekomen vanuit die omstandigheden."

Tekst gaat verder onder afbeelding.

"Ik mis mijn Michael van toen"

Ralf kan zich de eerste F1-race van zijn oudere broer nog goed herinneren. "Zijn eerste Formule 1-Grand Prix was in Spa. Het was toen muisstil op onze kartbaan, want iedereen zat in de snackbar van mijn moeder. Iedereen keek naar de start. Helaas kwam Michael niet verder dan een paar honderd meter wegens een technisch probleem. Dat zijn de bijzondere momenten."

Als Ralf de vraag voorgelegd krijgt hoe hij nu terugkijkt op die periode, reageert hij vol emotie. "Ik mis mijn Michael van toen. Het leven is soms oneerlijk. Michael heeft veel geluk gehad in zijn leven, maar toen kwam dit tragische ongeluk. Gelukkig kan er dankzij moderne medische mogelijkheden veel gedaan worden, maar toch is niets meer zoals vroeger."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking 'Red Bull-vertrek Newey voor GP Miami aangekondigd'