Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Red Bull geeft update over 'gespannen' relatie en toekomst met Honda

Red Bull maakt grote stappen met haar eigen motorendivisie, maar ondertussen flirt Honda met een terugkeer naar de Formule 1. Hoe zit het nu tussen de twee partijen? Helmut Marko geeft een update.

Verstappen Honda
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Honda F1

Vanaf 2026 moet Red Bull met haar eigen gefabriceerde motoren gaan rijden. Hiervoor is de Red Bull Powertrains-tak opgericht, die uiteindelijk het stokje van Honda over zal nemen. De Japanse motormaker wilde haar F1-bezigheden stoppen, maar flirt de afgelopen tijd toch weer met de koningsklasse.

Helmut Marko geeft een update over de situatie met Honda en legt uit dat Red Bull vertrouwt op haar eigen plannen. Toch wordt een nieuwe samenwerking niet uitgesloten. In de praktijk levert Honda de motoren nog altijd aan Red Bull en tot aan 2026 zullen de twee partijen nog gelieerd zijn aan elkaar.

"Het is een gespannen situatie met een bepaalde geschiedenis", zo opent Marko bij Auto, Motor und Sport. "Toen Honda twee jaar geleden aankondigde zich terug te trekken uit de sport, hadden we in de eerste fase helemaal niets. Honda wilde zelfs de bestaande motor niet blijven leveren. We konden dat geleidelijk veranderen naar een samenwerking zoals we nu hebben."

"Tegelijkertijd hebben we voor toekomstzekerheid onze eigen motorenfabriek opgezet. Een state of the art faciliteit met nieuwe testbanken in een gloednieuwe fabriek. In Sakura hebben we van Honda hetzelfde. Toen besloten werd wie wat zou gaan doen vanaf 2026 werd het lastig. Het was de bedoeling dat Honda alleen de elektrische systemen zou gaan doen, maar we moeten het nog zien."

Volgens Marko wordt er 'binnenkort' een beslissing genomen. Een andere partner wordt niet uitgesloten. "Maar laten we het nog even afwachten", aldus de man uit Graz.

Red Bull Powertrains krijgt vorm

Marko is lyrisch over de huidige stand van zaken bij Red Bull Powertrains. "Het is een ongelooflijke uitdaging, maar we kunnen het aan door een absolute topman aan het roer. Ben Hodgkinson en het team, dat al bijna 300 man sterk is en voornamelijk bestaat uit ervaren motortechnici."

"Niet alleen van Mercedes, maar ook van Ferrari, Renault en Cosworth. Het is een ploeg met ongelooflijk veel ervaring en expertise", zo looft de Red Bull-prominent.

Hij laat in het midden of de Japanners weer terugkeren bij het team of niet, maar voor de rest ziet Marko weinig opties. Ook niet alleen bij AlphaTauri. "Als Honda terugkomt, dan hebben ze een topteam nodig. AlphaTauri kan dat niet zijn, zeker niet als het losstaat van ons met een andere motor. Als ik rondvraag wil op dit moment iedereen een tweede team, van Audi tot Renault. Dan blijft er voor Honda niet veel meer over."

Ook interessant:

FIA harkte gigantisch bedrag binnen na bomvol jaar aan F1-overtredingen

Een illegale scooterrit hier en een budgetcap-rel daar. De FIA moest vaak genoeg ingrijpen met straffen, waaronder (forse) geldboetes. Hoe veel 'verdienden' ze in 2022 aan de Formule 1?

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde