Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull neemt noodgedwongen een enorm F1-risico: "Er is geen plan B"

Max Verstappen rijdt de komende jaren nog met Honda-motoren, maar daarna moet hij het doen met een andere krachtbron achterin zijn Red Bull. Alles is er aan gelegen om de nieuwe samenwerking met Ford tot een succes te maken, zo benadrukt Helmut Marko.

Verstappen Honda
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Red Bull werd voor gek verklaard toen ze in 2019 met Honda in zee gingen. In de periode daarvoor waren de Japanners namelijk alles behalve succesvol als motorleverancier van McLaren. Toch bewezen de twee partijen het ongelijk van alle criticasters en behaalde Honda samen met Red Bull grote successen. Het team van Max Verstappen benadrukt maar al te graag de rol die de Japanners hebben gehad in het recente succes.

In de jacht op zijn vierde en in 2025 misschien zelfs vijfde wereldtitel kan Max Verstappen nog rekenen op de steun van Honda, maar daarna is het voorbij. Vanaf 2026 gaat Red Bull samen met Ford haar eigen motoren in gebruik nemen, die op de achtergrond nu worden ontwikkeld. Nadat Honda zichzelf eerst terugtrok uit de sport - en Red Bull daarom haar eigen motordivisie opzette - besloot het per 2026 toch terug te keren als motorleverancier, maar dan van Aston Martin.

Geen plan B

In gesprek met OE24 geeft Helmut Marko toe dat zijn team op die manier een groot risico neemt. Er is namelijk geen alternatief. "Er is geen plan B. Het moet werken. Vanaf 2026 racen wij met onze eigen motor."

Zelf is Marko een van de architecten van de Honda-deal en dat benadrukt hij maar al te graag. "Tot aan 2026 willen we de best mogelijke performance van Honda. Tot op heden heeft die samenwerking goed gewerkt. De deal met Honda was mijn deal, dus ik zal me daar ook mee blijven bemoeien."

Afreizen naar het land van de rijzende zon doet hij echter niet. "Nee, alles is zo georganiseerd dat ik daar niet langer op bezoek hoef te gaan. 24 races is meer dan dan genoeg, en een van die Grands Prix vindt natuurlijk in Japan plaats."

Hoe zit het met de Ford-motor?

Nog twee jaar heeft Red Bull dus de tijd om ervoor te zorgen dat er een waardige krachtbron klaarligt om de Honda-krachtbron op te volgen. "Het duurt nog lang voordat we de nieuwe motor competitief in zullen zetten."

"Alles verloopt echter volgens plan en de performance curve ziet er goed uit", aldus de Oostenrijker, die eerst nog even vooruit kijkt naar 2024. Gaat zijn team en in het bijzonder Max Verstappen dan weer zo schitteren? "Een seizoen zoals in 2023 zullen we nooit meer meemaken. We moeten ervan uitgaan dat onze concurrenten beter voorbereid 2024 in zullen gaan", zo sluit hij af.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen