Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull-prominent: 'Deze Verstappen-titel hebben we pas echt verdiend'

Met nog vier races te gaan is Max Verstappen al wereldkampioen. Paul Monaghan, Chief Engineer bij Red Bull, maakte alle eerdere Red Bull-wereldtitels mee. Deze was volgens hem echt verdiend.

Voor de zesde keer in de geschiedenis van het team is een Red Bull-coureur wereldkampioen. Max Verstappen flikte het dit jaar na een dominante campagne, waarin hij al twaalf races wist te winnen. Het is het tweede jaar op rij dat hij kampioen wordt en vergeleken met andere titels is deze helemaal verdiend, oordeelt Chief Engineer Paul Monaghan. "Het is anders, maar net zo bevredigend als de andere titels. Ik herinner me de eerste constructeurstitel in 2010 nog. Men verwachtte het toen van ons dat we kampioen zouden worden en het was een enorme opluchting toen dat ook het geval was." "Bij deze titel voelt het een beetje meer alsof we het echt hebben verdiend en niet alsof we een beetje geluk hebben", vervolgt hij in de F1 Nation Podcast . "Dat klinkt misschien raar, maar zo sta ik erin." "Ik ben heel blij voor iedereen die mee heeft gewerkt en het team steunt. Honda, maar ook al die mensen in de fabriek in Milton Keynes. Je ziet op tv slechts een paar Red Bull-mensen, maar als team hebben we een van de grootste autofabrikanten ter wereld verslagen!"

Nieuwe F1-auto's 'compleet andere beesten'

Tot aan de titel van Verstappen was niemand bij Red Bull 100% zeker van de titel, want volgens Monaghan werd er met Leclerc altijd rekening gehouden. "Tijdens de Grand Prix van Nederland had ik door dat wij de favorieten waren voor de wereldtitel", vervolgt het Red Bull-kopstuk. "In Monza hadden we wat geluk, maar je neemt nooit iets voor lief. Charles Leclerc is een geweldige coureur, of niet dan? Eigenlijk hadden we op geen enkel moment het gevoel dat de titel al binnen was. Pas als het zo ver is, dan is het zo." Het was geen makkelijke klus voor Red Bull dit jaar, want de 2022-bolides en de filosofie was juist het tegenovergestelde van wat het team gewend was. Toch zijn ze heel goed met die uitdaging omgesprongen. "Deze bolides zijn hele anders dan die van vorig jaar, het zijn 'compleet andere beesten'. Dat jaar was de rijhoogte aan de voorkant heel belangrijk. Vergeleken met Mercedes stonden we veel hoger aan de achterkant, maar nu in 2022 heb je een ground effect bolide, die erg dicht op de grond moet zitten, maar ook weer niet te dicht." "Het is allemaal eigenlijk net achterstevoren. De auto's zijn stijver, maar we proberen de auto zo dicht mogelijk op de grond te houden. We hebben een geweldig ontwikkelingsprogramma afgewerkt met behulp van zeer begaafde mensen, om zo een auto te hebben die op allerlei verschillende circuits werkt. Het lijkt erop dat we goed bezig zijn qua ontwikkeling, dus we moeten vooral zo doorgaan", aldus Monaghan.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Red Bull 'Gefrustreerde Ford-baas eist uitleg en oplossing voor onderzoek naar Horner'