Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull verplettert Mercedes voor het vijfde jaar op rij: "Verbazingwekkend"

Red Bull wint naast beide wereldtitels in de Formule 1 ook het 'kampioenschap' in de pitstraat. Al jarenlang zijn ze onverslaanbaar en dat is anno 2022 nog net wat specialer dan het al was.

XPB 1187142 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor het vijfde jaar op rij is Red Bull uitgeroepen tot het snelste team in de pitstraat. Max Verstappen en Sergio Perez kunnen vrijwel elke race genieten van razendsnelle pitstops, die elke race door DHL worden bijgehouden voor het Fastest Pit Stop kampioenschap. Dat ze ook in 2022 de prijs binnen konden halen is extra speciaal.

Sinds dit jaar is er namelijk veel veranderd wat betreft de pitstops in de Formule 1. De nieuwe generatie auto's hebben zwaardere 18-inch banden vanwege de grotere velgen/wieldoppen. Een zwaardere band is logischerwijs wat lastiger te vervangen.

Daarnaast gelden er sinds augustus vorig jaar ook nieuwe (technische) regels bij het maken van een pitstop, dit om te voorkomen dat een band niet goed vastzit aan de auto voordat deze weg wordt gestuurd en mogelijk voor ongelukken zorgt op het circuit. Het einde van pitstops sneller dan twee seconden leek voorbij te zijn. Leek.

			© XPBimages
	© XPBimages

McLaren nadert Red Bull

Red Bull is vijf keer terug te vinden in de top tien met de snelste pitstops van 2022, maar het team van Verstappen en Perez gaat er niet vandoor met de allersnelste pitstop. McLaren maakte dit seizoen de snelste pitstop. En hoe. De Britse renstal kreeg het, tegen alle verwachtingen in, tóch voor elkaar om een stop onder de twee seconden te maken.

McLaren en Red Bull hebben het dit seizoen zeer goed gedaan en dat terwijl het laatstgenoemde team in december '21 nog totaal niet wist wat ze moesten verwachten. Toentertijd legde Jonathan Wheatley nog uit dat ze nul voorbereiding hadden getroffen met de nieuwe 18-inch banden.

"De dynamiek zal compleet anders zijn in 2022. Constantheid zal meer dan ooit de sleutel zijn en daar zetten we gedurende de winter op in", aldus de teammanager van Red Bull destijds. Het lukte Red Bull zeker om constant te zijn: in vrijwel elke race maakte het team razendsnelle pitstops, waardoor ze vijf van de tien plekken in het lijstje met 'snelste pitstops van 2022' hebben gemachtigd.

Dat het voor een vijfde jaar op rij lukte, en dat in combinatie met de regelwijzigingen, vindt Wheatley zelf ook verbazingwekkend, zo moet hij toegeven als hij in Abu Dhabi de troffee in handen krijgt. "Het is een ultracompetitief jaar geweest. We hebben de regelveranderingen in 2021 gehad, die echt duidelijk voorschreven wat we wel en niet konden doen tijdens een pitstop."

"Dit jaar was het een volledige reset door de nieuwe wielen. Het gewicht was een ding, maar we moesten ook goed leren begrijpen hoe we een pitstop met dit wiel uit moesten voeren. Het is een geweldige prestatie en ik ben zo trots op het team. Om dat op het vijfde jaar op rij te doen is verbazingwekkend.

Artikel gaat verder onder de tabel met de snelste pitstops van het seizoen.

			© RacingNews365
	© RacingNews365

Zeer matig jaar voor Mercedes

In het Fastest Pitstop klassement worden elke race punten uitgedeeld aan de top tien snelste pitstops, waaruit een 'WK-stand' van de pitstraatprestaties ontstaat. Net zoals bij de normale stand wint Red Bull hier overtuigend met 534 punten. Op nummer twee staat McLaren met 427 punten en AlphaTauri werd derde met 257 punten.

Hier nét achter staat Ferrari, op de vierde plaats. Wie Mercedes wil terugvinden in de top tien moet nog wat verder naar beneden kijken: de Duitse renstal sluit het jaar af met matige prestaties in de pitstraat en slechts 122 punten in het kampioenschap.

De volledige uitslag van de Pit Stop Awards vind je hieronder.

Eindklassement DHL Fastest Pitstop Awards 2022

# Team Punten
1 Red Bull 534
2 McLaren 427
3 AlphaTauri 257
4 Ferrari 255
5 Alpine 221
6 Aston Martin 203
7 Williams 166
8 Mercedes 122
9 Alfa Romeo 23
10 Haas 14

Ook interessant:

Top 10 brokkenpiloten van het Formule 1-seizoen 2022

Het Formule 1-seizoen van 2022 is afgelopen en voor veel teams is het letterlijk de taak om de schade op te maken. Want welke coureurs reden er allemaal schade in 2022 en wat zijn die kosten? Een ding kunnen we je al op voorhand verklappen, elke coureur reed schade in het Formule 1-jaar van 2022, maar welke coureur zet de titel 'Brokkenpiloot 2022' op zijn naam? Joris Mosterdijk legt het je haarfijn uit in een nieuwe video!

Praat mee!

Viaplay
x
Exclusief Newey vindt feedback Verstappen cruciaal: "Daar heb ik geluk mee gehad"