Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

Red Bull zet ondanks titel Verstappen vraagtekens bij puntentelling GP Japan

Ook al bracht het Max Verstappen de wereldtitel, Red Bull denkt dat de puntentelling in Japan niet was zoals deze hoorde te zijn. De reglementen zijn echter nogal dubbelzinnig en onduidelijk, dus zo kon Verstappen toch de titel pakken in Japan. De regels zullen in de toekomst ongetwijfeld aangepast worden, denkt teambaas Christian Horner.

Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Terwijl bijna iedereen er van overtuigd was dat er vanwege de ingekorte race geen volle punten zouden worden uitgedeeld in Japan, gebeurde dat toch wel.

Na de GP van België vorig jaar, die na drie ronden achter de safety car werd gestaakt, kwamen er namelijk nieuwe regels. Die regels moesten voorkomen dat er punten werden uitgedeeld terwijl er niet of nauwelijks werd geracet.

Er werden verschillende extra puntentellingen in het leven geroepen. Eentje voor als een race tussen de twee ronden en 25% lang duurde, een puntentelling voor een race tussen de 25% en 50% raceafstand en een extra voor tussen de 50% en 75%, zoals hier is terug te lezen.

Aangezien de GP van Japan na 28 van de 54 ronden werd afgevlagd, ging iedereen er vanuit dat er naar de puntentelling zou worden gekeken die hoort bij een race die tussen de 50% en 75% lang duurt. Dat was echter niet het geval.

Omdat de race wel werd 'gefinisht' en werd afgevlagd, en niet was stil gelegd om vervolgens niet meer verder te worden hervat (zoals in België vorig jaar), gold de 'gewone' puntentelling volgens de reglementen.

Verbazing bij Red Bull

Daar was iedereen dus verbaasd over, zo ook Red Bull-teambaas Christian Horner, zoals in de video hieronder te zien is. Hij gaat er dan ook vanuit dat het eigenlijk een foutje is in de reglementen.

"Ik denk dat het een fout is", vertelt hij na de race aan de media. "Het is een fout die na de problemen in Spa vorig jaar in de regels is gekomen en er niet uit is gehaald."

"Wij waren ook onder de impressie dat er alleen 100% punten zouden worden gescoord als er minstens driekwart van de race verreden zou zijn, dus we gingen er vanuit dat we een punt tekort zouden komen voor de wereldtitel", geeft hij toe.

Nieuwe regels

Het was al met al een 'fout' in het voordeel van Red Bull, dus lang zal Horner er niet van wakker liggen. Wel denkt hij dat het foutje snel uit de regels zal worden gesloopt.

"Uiteindelijk bleek het de move van Checo te zijn die Max zijn titel bezorgde. Je kon de verrassing bij Verstappen zien, bij heel het team. Maar wat een prachtige verrassing!", lacht hij.

"Dat de regels zullen worden aangepast, daar ben ik vrij zeker van", aldus de teambaas.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Japan 2022 RN365 Nieuwsdossier

35 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Verboden FIA grijpt in en verbiedt Mercedes innovatie-per direct