Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull zet ondanks titel Verstappen vraagtekens bij puntentelling GP Japan

Ook al bracht het Max Verstappen de wereldtitel, Red Bull denkt dat de puntentelling in Japan niet was zoals deze hoorde te zijn. De reglementen zijn echter nogal dubbelzinnig en onduidelijk, dus zo kon Verstappen toch de titel pakken in Japan. De regels zullen in de toekomst ongetwijfeld aangepast worden, denkt teambaas Christian Horner.

Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Terwijl bijna iedereen er van overtuigd was dat er vanwege de ingekorte race geen volle punten zouden worden uitgedeeld in Japan, gebeurde dat toch wel.

Na de GP van België vorig jaar, die na drie ronden achter de safety car werd gestaakt, kwamen er namelijk nieuwe regels. Die regels moesten voorkomen dat er punten werden uitgedeeld terwijl er niet of nauwelijks werd geracet.

Er werden verschillende extra puntentellingen in het leven geroepen. Eentje voor als een race tussen de twee ronden en 25% lang duurde, een puntentelling voor een race tussen de 25% en 50% raceafstand en een extra voor tussen de 50% en 75%, zoals hier is terug te lezen.

Aangezien de GP van Japan na 28 van de 54 ronden werd afgevlagd, ging iedereen er vanuit dat er naar de puntentelling zou worden gekeken die hoort bij een race die tussen de 50% en 75% lang duurt. Dat was echter niet het geval.

Omdat de race wel werd 'gefinisht' en werd afgevlagd, en niet was stil gelegd om vervolgens niet meer verder te worden hervat (zoals in België vorig jaar), gold de 'gewone' puntentelling volgens de reglementen.

Verbazing bij Red Bull

Daar was iedereen dus verbaasd over, zo ook Red Bull-teambaas Christian Horner, zoals in de video hieronder te zien is. Hij gaat er dan ook vanuit dat het eigenlijk een foutje is in de reglementen.

"Ik denk dat het een fout is", vertelt hij na de race aan de media. "Het is een fout die na de problemen in Spa vorig jaar in de regels is gekomen en er niet uit is gehaald."

"Wij waren ook onder de impressie dat er alleen 100% punten zouden worden gescoord als er minstens driekwart van de race verreden zou zijn, dus we gingen er vanuit dat we een punt tekort zouden komen voor de wereldtitel", geeft hij toe.

Nieuwe regels

Het was al met al een 'fout' in het voordeel van Red Bull, dus lang zal Horner er niet van wakker liggen. Wel denkt hij dat het foutje snel uit de regels zal worden gesloopt.

"Uiteindelijk bleek het de move van Checo te zijn die Max zijn titel bezorgde. Je kon de verrassing bij Verstappen zien, bij heel het team. Maar wat een prachtige verrassing!", lacht hij.

"Dat de regels zullen worden aangepast, daar ben ik vrij zeker van", aldus de teambaas.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Japan 2022 RN365 Nieuwsdossier

25 reacties

Meest gelezen

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen