Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Regerend kampioen sneert naar Audi bij start Dakar Rally: "Na drie dagen gaan ze naar huis"

Nasser Al-Attiyah gaat als titelverdediger van start in de Dakar Rally. De Qatarese autocoureur, die Toyota verliet voor een nieuwe uitdaging bij Prodrive Hunter, kan het niet laten om een kleine steek onder water uit te delen. Volgens hem gaat de hybride Audi niet ver komen...

Nasser Al-Attiyah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

In potentie kan de Dakar Rally ontzettend spannend worden bij de auto's, want met Audi, Toyota en Prodrive Hunter doen er grote merken mee. Tel daar de namen van Stephane Peterhansel, Carlos Sainz sr., Sebastien Loeb en Nasser Al-Attiyah bij op en het is zeker dat er een mooie strijd gaat volgen. Al-Attiyah is de titelverdediger en denkt in gesprek met Autosport dat één team in ieder geval niet ver gaat komen...

De Qatarees heeft het dan over de Audi van Peterhansel, Sainz sr. en Mattias Ekstrom. Het Duitse merk doet mee met een elektrisch aangedreven bolide, al ging dat de afgelopen twee edities niet altijd even goed. De betrouwbaarheid van de RS Q e-tron E2 laat vaak te wensen over en Al-Attiyah heeft dat ook gezien.

"Audi? Ik geef ze drie dagen en dan gaan ze naar huis", stelt Al-Attiyah. "Je zag het in Marokko en Aragon na honderd kilometer", zo verwijst hij naar de tests in aanloop naar de Dakar Rally.

De titelverdediger heeft dan weer geen mening over het feit dat de FIA Audi vorig jaar meer vermogen heeft 'gegund'. Daar ontstond veel rumoer over, omdat alle auto's in principe onder dezelfde reglementen acteren. "Dat is niet mijn beslissing. We moeten het besluit van de FIA accepteren, want ze hebben een andere visie. Audi gaat snel zijn in de eerste drie etappes."

Al-Attiyah legt uit waarom hij is overgestapt

Al-Attiyah vertrok verrassend bij Toyota en stapte over naar Prodrive Hunter, het team waar Loeb ook voor rijdt. Prodrive slaat volgend jaar de handen ineen met Dacia. Volgens Al-Attiyah, die in 2025 namens Dacia de Dakar gaat rijden, was een vroege overstap logisch. "Ik stapte over omdat ik volgend jaar een contract bij Dacia heb getekend. Dat contract is voor drie seizoenen, dus we hebben op zijn minst de feedback al. Bovendien ken ik nu de mensen."

De Qatarees maakt zich geen zorgen over de betrouwbaarheid van de Hunter. Het team kende zo haar problemen, net als Audi. "Als je naar de prestaties van Toyota kijkt, had iedere auto een probleem, behalve de mijne. De Dakar Rally bevat heel wat valkuilen en alle auto's zijn hetzelfde. Vandaag de dag kan je niet iedere keer tot de limiet gaan, want dan kom je in de problemen. Het gaat niet om de betrouwbaarheid van de Toyota of de Hunter."

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'