Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Route Dakar Rally 2024 - alle etappes

Op vrijdag 5 januari 2024 gaat de 46e editie van de Dakar Rally van start in Saoedi-Arabië. Onderweg wachten er weer ongelofelijk veel uitdagingen, inclusief een marathonetappe van 48 uur. Hoe de volledige route eruitziet, lees je hier.

Nasser Al-Attiyah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Dakar Rally 2024 gaat op vrijdag 5 januari opnieuw van start met een proloog, waarna een dag later het echte werk begint. De deelnemers krijgen 7.289 kilometer voor de kiezen in de zwaarste rally ter wereld, die op 19 januari eindigt in Yanbu. Een overzicht van het parcours.

Route Dakar Rally 2024

Proloog: Alula - Alula
5 januari 2024
Route: 158 kilometer
Special Stage: 28 kilometer
Voor het tweede jaar op rij start de Dakar Rally met een korte proloog, al is de opening dit keer wel twee keer zo lang. Bovendien is de uitdaging ook groter, aangezien er meteen stenen en zand wachten. De uitslag van de proloog bepaalt de startvolgorde voor de eerste etappe.

Etappe 1: Alula - Al Henakiyah
6 januari 2024
Route: 541 kilometer
Special Stage: 414 kilometer
En die eerste etappe belooft loodzwaar te worden. De deelnemers betreden nieuw terrein in Saoedi-Arabië en rijden door een gebied vol vulkanen. De organisatie belooft dat de eerste etappe zwaar genoeg is om grote gaten in het klassement te creëren.

Etappe 2: Al Henakiyah - Al Duwadimi
7 januari 2024
Route: 655 kilometer
Special Stage: 463 kilometer

Daar zijn ze dan: de beruchte duinen! Een sectie van 30 kilometer wacht in de tweede etappe, die verder gekenmerkt wordt door snelle paden. De aanhouder wint, want het wordt met 463 kilometer een lange dag in de woestijn.

Etappe 3: Al Duwadimi - Al Salamiya
8 januari 2024
Route: 733 kilometer
Special Stage: 438 kilometer

In de derde etappe is het al tijd voor een marathonetappe! De monteurs mogen aan de finish maar twee uur aan de voertuigen sleutelen. Het is te hopen dat de schade meevalt, want onderweg worden stenen, zand én duinen afgewisseld. Een pittig dagje, wederom.

Etappe 4: Al Salamiya - Al-Hofuf
9 januari 2024
Route: 631 kilometer
Special Stage: 299 kilometer
De tweede helft van de marathonetappe is een stukje korter met 299 kilometer en veel snelle paden. Verder gaat de navigatie een grote rol spelen. Veel tijdsverlies ligt op de loer wanneer de verkeerde paden worden gevolgd.

Etappe 5: Al-Hofuf - Shubaytah
10 januari 2024
Route: 645 kilometer
Special Stage: 118 kilometer
De kortste etappe van de Dakar Rally is er één vol gevaren en valkuilen. Er wordt vroeg gestart, maar de kans dat veel deelnemers voor het donker binnen zijn, is relatief klein. De duinen van The Empty Quarter worden namelijk voor het eerst aangedaan. Het gezegde is bekend: in deze etappe ga je de Dakar niet winnen, maar je kan hem wel verliezen.

Etappe 6: Shubaytah - Shubaytah
11 en 12 januari 2024
Route: 209 kilometer
Special Stage: 572 kilometer
Wellicht is dit dé dag, of eigenlijk twee dagen, van de Dakar Rally. De organisatie heeft voor het eerst een marathonetappe van 48 uur uitgestippeld. De motoren, de auto's en de trucks rijden een andere route en moeten op de eerste dag verplicht om 16:00 uur plaatselijke tijd stoppen bij het eerstvolgende bivak. Onderweg zijn er meerdere bivakken opgetuigd, waar deelnemers voor 16:00 uur zelf mogen kiezen of ze willen doorrijden. De volgende dag mogen de motoren weer worden gestart om 7:00 uur, waarna de totale tijd wordt stilgezet bij de finish in Shubaytah. Een ding staat vast: het wordt een slagveld.

Rustdag: Riyadh
13 januari 2024
Na de bizarre marathonetappe mogen de deelnemers genieten van een welverdiende rustdag.

Tweede helft Dakar Rally 2024

Etappe 7: Riyadh - Al Duwadimi
14 januari 2024
Route: 873 kilometer
Special Stage: 483 kilometer
De tweede week van de rally wordt afgetrapt met een onoverzichtelijke etappe door de diepe kloven van Saoedi-Arabië. Goede navigatie is weer van groot belang, want de paden veranderen vaak van richting. In de slotfase wacht weer een mooie duinensectie richting Al Duwadimi.

Etappe 8: Al Duwadimi - Hail
15 januari 2024
Route: 678 kilometer
Special Stage: 458 kilometer

In de achtste etappe krijgt iedereen wat lucht. De dag staat in het teken van zand, zand en nog eens zand, maar zware duinen ontbreken. Naarmate de etappe vordert is het wel nog oppassen geblazen, want dan doemen er weer wat stenen op. Wanneer lekke banden worden voorkomen, ligt een mooie etappezege op de loer.

Etappe 9: Hail - Al Ula
16 januari 2024
Route: 639 kilometer
Special Stage: 417 kilometer

In de openingsfase van de negende etappe zullen de coureurs het idee hebben dat het een snel dagje wordt. Niets is minder waar. Al snel wordt het lastig om paden te volgen, wat het navigeren weer belangrijk maakt. Bovendien wordt het nog ingewikkelder door de vele rotsen en stenen. Een kalme benadering is cruciaal en de navigator kan zeker zijn steentje bijdragen.

Etappe 10: Al Ula - Al Ula
17 januari 2024
Route: 612 kilometer
Special Stage: 371 kilometer

Een dag rond Al Ula betekent maar één ding: nog meer stenen. Vorig jaar verloor de legendarische Sebastien Loeb ongeveer twee uur in deze regio en dat zegt eigenlijk al genoeg. Voor de coureurs op achterstand is dit een van de laatste kansen om veel tijd goed te maken.

Etappe 11: Al Ula - Yanbu
18 januari 2024
Route: 587 kilometer
Special Stage: 480 kilometer

Aangezien Al Ula weer de startplaats is, wachten er, je zou het niet zeggen, nog meer stenen. De voorlaatste etappe wordt verreden op ruig terrein en is lang genoeg om veel verschuivingen in het klassement te veroorzaken. Uit de problemen blijven, dat wordt het devies.

Etappe 12: Yanbu - Yanbu
19 januari 2024
Route: 328 kilometer
Special Stage: 175 kilometer

Nog 175 kilometer knallen rond Yanbu en de felbevochten Dakar-zege kan binnen zijn. Vorig jaar verloor Toby Price de leidende positie bij de motoren op de laatste dag, dus een zekerheidje is het nooit. Normaal gesproken gaat het om conservatief uitrijden als je voorsprong groot genoeg is. Een legendarische medaille wacht...

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen