Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2022

Sainz troeft Verstappen af tijdens de eerste vrije training in de VS

Carlos Sainz was tijdens de eerste vrije training voor de GP van de Verenigde Staten de snelste man. Max Verstappen moest twee tienden van een seconde toegeven, terwijl Lewis Hamilton de derde plek voor zich wist op te eisen.

Verstappen US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Na een week zonder Formule 1 mogen de coureurs dit weekend weer aan de bak, dit keer in de Verenigde Staten. In Austin stonden niet alle twintig fulltime coureurs aan de start van het weekend op het Circuit of the Americas, want we zagen een aantal rookies in actie.

Voormalig IndyCar-kampioen Alex Palou nam bij McLaren plaats in de auto van Daniel Ricciardo, Theo Pourchaire verving Valtteri Bottas bij Alfa Romeo, Logan Sargeant stapte in de Williams-bolide van Nicholas Latifi en Robert Shwartzman mocht de Ferrari F1-75 van Charles Leclerc aan de tand voelen.

Ook bij Haas zagen we een invaller. Antonio Giovinazzi mocht een uurtje in de auto van Kevin Magnussen rijden, maar aan dat avontuur kwam al heel snel een einde. Na zeven minuten stond zijn bolide al in de muur en was zijn sessie ten einde vanwege een oververhitte koppeling en een kapotte versnellingsbak. Een korte rode vlag volgde, maar al snel werden de andere coureurs weer los gelaten.

Heel leuk en aardig allemaal voor de rookies, maar het ging natuurlijk vooral om de voorbereiding op de GP van de Verenigde Staten. Max Verstappen had nog geen tijd op de klok staan voorafgaand aan de rode vlag, maar zodra het groen hing, dook hij wel de baan op.

En natuurlijk klokte hij meteen de snelste tijd op de zachte banden en niet veel later scherpte hij zijn eigen tijd nog eens aan. Sergio Perez en Carlos Sainz kwamen in die fase van de training op de zachte banden een kleine seconde tekort op Verstappen, waarmee ze ongeveer net zo snel waren als Sebastian Vettel.

Achter die vier toppers zagen we echter vooral medium en harde banden, waardoor het lastig was om die tijden te vergelijken.

Uitslag Eerste vrije training - Verenigde Staten

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Problemen Verstappen?

In het slot van de training zagen we echter meer zachte banden tevoorschijn komen. Lance Stroll was verrassend genoeg de eerste die onder de tijd van Max Verstappen dook, terwijl Sergio Perez op een vers setje en een betere baan niet aan de tijd van zijn teamgenoot wist te komen.

Carlos Sainz en Lewis Hamilton lukten dat wel, en ruimschoots ook. Verstappen kon echter niet meteen de baan op komen om te reageren, want er werd aan zijn auto gesleuteld. Wat er gedaan werd, was niet duidelijk, maar de Red Bull-crew stond met enkele mensen voor de wagen, zodat de camera's zo min mogelijk konden zien.

Met nog tien minuten op de klok was daar dan toch Verstappen. De kersverse kampioen wist echter geen perfecte ronde te rijden en moest ruim twee tienden van een seconde toe op snelste man Sainz. Hamilton bleef op de derde plek haken, gevolgd door Stroll en Perez.

Verstappen was niet heel blij met zijn Red Bull, zo bleek in het slot toen hij zijn frustratie uitte via de radio. "Er moet iets mis zijn met de auto, want in de langzame bochten heb ik 'helemaal geen voorkant'", zo liet hij weten.

Van de rookies was Robert Shwartzman in de Ferrari overigens de snelste, maar wel was hij twee seconden langzamer dan Sainz.

Ook interessant:

Verstappen vastberaden om Red Bull aan de titel te helpen

Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen maakt zich op voor een nieuwe Grand Prix: De race in Amerika! In de Verenigde Staten kan de Nederlander samen met teamgenoot Sergio Perez de constructeurstitel van Red Bull verzilveren. In deze video praat Joris Mosterdijk je weer helemaal bij over alles wat je moet weten over de race op COTA!

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"