Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Salo: "Dit is het belangrijkste verschil tussen Verstappen en Leclerc"

Max Verstappen en Charles Leclerc zijn de twee matadoren van het titelgevecht in 2022. Twee jonge rijders die op de limiet racen, maar met enkele belangrijke verschillen. Voormalig F1-coureur Mika Salo geeft zijn visie in gesprek met RacingNews365.

Het F1-seizoen 2022 kende tot op heden volop spektakel. Centraal daarin stonden de prestaties en optredens van Max Verstappen en Charles Leclerc. Adembenemende gevechten zoals in Saoedi-Arabië en Bahrein werden afgewisseld met uitvalbeurten en fouten vanuit de kant van Leclerc en Ferrari. Voormalig F1-coureur Mika Salo, tegenwoordig actief als FIA steward, geniet van de strijd tussen Verstappen en Leclerc. In een exclusief interview met RacingNews365 geeft hij zijn visie over het verschil tussen beide titelkandidaten. "De Red Bull ligt Max erg goed en hij rijdt er geweldig mee. Sergio Perez kan hem op dit moment ook totaal niet bijhouden. Die zat er aan het begin van het seizoen dichterbij, maar het gat is nu weer erg groot. Ik denk dat Max de auto en tactiek veel beter onder controle heeft." Van Perez heeft Verstappen niets te dulden in het titelgevecht, maar de dreiging van Leclerc lijkt ook te zijn verdwenen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide rijders? "Max heeft veel meer zelfvertrouwen. Hij heeft al een titel op zak en wint constant races. Dat zelfvertrouwen, dat is Max zijn sterkste punt. Hij maakt geen enkele fout meer, terwijl hij dat enkele jaren geleden nog weleens deed. Dat is er nu volledig uit. Max is de perfecte coureur en hij kan daardoor ook spelen met Leclerc." Daar waar het bij Red Bull op rolletjes gaat, worstelen Ferrari en Leclerc met regelmaat. "Ik denk dat er bij Red Bull meer ervaring is, ook in de samenwerking met Max. Leclerc is nog wat onzekerder. Hij heeft ook minder vertrouwen omdat het zo vaak fout gaat en voelt dan ook wat minder support van het team. Voor hem moet het wel haast voelen alsof het afwachten is wat er nu weer fout zal gaan." "Dat terwijl Max weet dat hij een goede auto heeft, die snel is en zijn team maakt ook zelden fouten. Dat maakt een groot verschil."

Het ziet ernaar uit dat Red Bull alle prijzen pakt en gaat domineren

Mika Salo

Red Bull-dominantie?

Na de zomerstop zijn er nog negen races te verrijden dit seizoen. Een gat van tachtig punten is in theorie overbrugbaar, maar Salo gelooft daar niet in. "Dat wordt erg moeilijk. Dan moet Verstappen ook echt pech hebben, maar Max verkeert in een uitstekende positie. Er zijn niet zoveel races meer en hij weet dat hij niet eens races meer hoeft te winnen om kampioen te worden. Het zit echter niet in zijn DNA om tweede te worden, hij wil iedere race winnen." Daarbij voorspelt de Fin dat Mercedes wel eens kan profiteren: "Mercedes kan misschien een race winnen als Max en Charles elkaar een keer in de wielen rijden, of Mercedes een perfecte strategie en wat geluk heeft." De wereldtitels? Die gaan beiden mee naar Milton Keynes, waar ze een plek krijgen in de prijzenkast van Red Bull, zo verwacht Salo. "Het ziet ernaar uit dat Red Bull alle prijzen pakt en gaat domineren. Ik hoop echter dat Mercedes en Ferrari hun zaken op orde krijgen en Red Bull uit weten te dagen. We willen allemaal goede races zien. Mij maakt het niet uit wie er wint, ik wil genieten van de races en het entertainment."

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap