Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Saoedi-Arabië 2024

Snelle Alonso verrast Verstappen in tweede training GP Saoedi-Arabië

Fernando Alonso heeft de snelste tijd op de klokken gezet in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Spanjaard troefde George Russell en Max Verstappen af.

Verstappen Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De tweede vrije training in Saoedi-Arabië was voor de teams de enige kans om in representatieve omstandigheden de bolides te testen. Vrijdag en zaterdag staan namelijk op hetzelfde tijdstip de kwalificatie en de race op het programma. De coureurs moesten alleen wel wat langer wachten, want de start van de tweede vrije training werd uitgesteld door extra checks in de pitstraat. Er zou weer een probleem zijn geweest met een putdeksel.

Om 18:10 uur Nederlandse tijd sprongen de lichten uiteindelijk op groen. Het was meteen druk op de baan, waarbij de meeste coureurs voor de mediums kozen. De sessie was nog geen drie minuten oud of Valtteri Bottas spinde al in bocht één. De Fin nam te veel snelheid mee en stond achterstevoren. Gelukkig voor hem ligt er een uitloopstrook in die bocht.

Ondertussen liet Fernando Alonso even zien dat hij het naar zijn zin heeft op het Jeddah Corniche Circuit. De Spanjaard was in zijn eerste rondjes sneller dan Sergio Perez en Max Verstappen, maar Verstappen trok uiteindelijk toch aan het langste eind op de medium banden. Het verschil met Alonso? Zeventien duizendsten.

De stewards noteerden in de openingsfase ook nog een incident tussen Logan Sargeant en Lewis Hamilton. Sargeant was met een snelle ronde bezig, maar vond Hamilton op zijn weg in de listige eerste sector. De Amerikaan kon een crash ternauwernood voorkomen.

Uitslag Tweede vrije training - Saoedi-Arabië

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Halverwege de sessie was het traditioneel tijd voor kwalificatiesimulaties op de softs en weer was het Alonso die als eerste een grote stap wist te zetten. De routinier haalde zeven tienden van zijn eigen tijd af en liet ook Verstappen en Perez ruim zijn hielen zien. De Red Bulls gaven een halve seconde toe, al zette Verstappen nog een keer aan. De Nederlander strandde uiteindelijk op de derde plaats, met een achterstand van drie tienden. George Russell eindigde als tweede.

In de longruns waren de rollen echter, niet geheel verrassend, omgedraaid. Red Bull was een tikje sneller dan Mercedes, Ferrari en Aston Martin en Verstappen en Perez kregen het zelfs voor elkaar om na een paar rondjes te versnellen. Toch zullen de sluwe Alonso en Lance Stroll hoopvol aan het restant van het weekend gaan beginnen. Ze komen voorlopig beter voor de dag dan in Bahrein, vooral als het om racepace gaat.

De grootste tegenvaller van de tweede vrije training? McLaren. Lando Norris en Oscar Piastri hadden zichtbaar moeite om de MCL38 te besturen en kwamen niet verder dan de tiende en twaalfde plaats. Het team uit Woking moet nog veel werk verzetten om competitief te zijn, al zag de racepace er wel iets beter uit. Vrijdag staan de derde vrije training en de kwalificatie op het programma.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China