Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Speed Trap F1

Wat is een speed trap en wat de topsnelheid van een Formule 1-auto? Je lees het hier!

F1 Speed Trap George Russell Mercedes British GP 2023 © XPBimages

Wat is een speed trap?

Een speed trap in de Formule 1 is een punt op het circuit waar de (top)snelheid van de Formule 1-auto’s wordt gemeten door middel van radartechnologie. Dit meetpunt is geplaatst bij het snelste punt van het langste rechte stuk van het circuit. Waar het meetpunt zich exact bevindt op het lange rechte stuk kan variëren en is afhankelijk van het circuit. Op Monza is de speed trap bijvoorbeeld te vinden aan het einde van het langste rechte stuk en op het circuit van Bakoe in het midden van het langste rechte stuk. Dit is gedaan, omdat aan het einde van het rechte stuk de batterij al veel van zijn kracht heeft verloren en de snelheid in het midden dus hoger ligt.

Ook kan de exacte locatie van de speed trap van jaar tot jaar veranderen. Dit kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de lay-out van het circuit en andere factoren zoals weersomstandigheden of windrichting.

Door middel van de speed trap wordt er gemeten wat de topsnelheden zijn van de Formule 1-auto’s op het circuit. Deze informatie kan de teams bijvoorbeeld helpen om inzicht te krijgen in de verschillen in snelheden tussen de rijders en deze te optimaliseren, door bijvoorbeeld een coureur meer te laten pushen.

Wat zijn de snelste circuits in de Formule 1?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe snel een Formule 1-circuit is, onder andere de hoeveelheid en lengte van de rechte stukken en hoe de bochten eruit zien. Circuits waar hoge speed traps worden gemeten zijn:

F1 Monza Circuit © Monza

Wat is de hoogste speed trap ooit gemeten?

De topsnelheid van een Formule 1-auto is afhankelijk van het circuit en de omstandigheden. De hoogste snelheid in de speed trap die ooit gemeten is op een Formule 1-circuit is die van Valtteri Bottas in zijn Williams tijdens de kwalificatie van Bakoe in Azerbeidzjan in 2016. Hij tikte de 378 kilometer per uur aan.

Ook zette Bottas het record neer van de hoogst gemeten snelheid tijdens een Grand Prix. Dit deed hij ook in 2016, in Mexico. Hij bereikte een snelheid van 372,5 km/u.

F1 Speed Trap Valtteri Bottas Williams Baku 2016 © XPBimages

Hoe snel is een Formule 1-auto?

De echte maximale snelheid van een Formule 1-auto wordt echter nooit bereikt op een circuit, vanwege de downforce. Honda wilde een keer als marketingstunt proberen de 400 kilometer per uur te bereiken op een zoutvlakte in de Verenigde Staten. Dit werd bijna gehaald; Honda zette een record van 397 kilometer per uur neer. Nu is het wachten tot dit record verbroken wordt.

Gekeken naar de topsnelheid van een Formule 1-auto die wordt neergezet zit dit rond de 370 kilometer per uur en binnen ongeveer 2,6 seconden kan een Formule 1-auto van 0 tot 100 kilometer per uur gaan.

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"