Ten Brinke derde in tweede Dakar-etappe, Loeb wint nipt

08 jan. 16:01 René Oudman 0 reacties
Een Nederlands feestje in de woestijn van Peru leek tot de mogelijkheden te behoren, maar tot een dagzege kwam het net niet voor Bernhard ten Brinke. De 41-jarige Achterhoeker moest negenvoudig rallykampioen Sébastien Loeb tachtig seconden toegeven tijdens de tweede etappe van Dakar 2019.

Die tachtig seconden bleken overigens niet het verschil tussen de nummer één en de nummer twee, maar tussen de nummer één en de nummer drie. Tussen Loeb en Ten Brinke, die bij de laatste paar waypoints elkaar de degens kruisten, wist Nani Roma zich te wurmen. De Spaanse Mini-coureur kende een dusdanig sterk slot van zijn etappe, dat hij slechts acht tellen tekort kwam op Loeb.

Halverwege de etappe die de autorijders van Pisco naar San Juan de Marcona voerde, een special stage van liefst 342 kilometer, ontpopten Loeb en Ten Brinke zich als favorieten voor de etappewinst. De nummers één en twee van maandag, Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz, hadden namelijk al enige achterstand opgelopen.

Ondanks een kranige tegenstand, die werd geleverd door voormalig Dakar-winnaar Giniel de Villiers en het Saudische snelheidsmonster Yazeed Al-Rajhi, wist Loeb met de etappezege aan de haal te gaan. Het verschil met Roma en Ten Brinke was te verwaarlozen: de Peugeot van Loeb liet een totaaltijd van drie uur, 26 minuten en 53 seconden noteren, daar waar zijn tegenstanders zoals gezegd slechts tellen meer nodig hadden om naar San Juan de Marcona te bereiken.

Al-Attiyah moest genoegen nemen met een elfde plaats, waar Sainz consolideerde met plek acht. De Spanjaard gaf vier minuten en veertig seconden toe op dagwinnaar Loeb. Harry Hunt en zijn Nederlandse bijrijder Wouter Rosegaar kwamen goed voor de dag met een zevende plek, kort achter Al-Rajhi en Cyril Despres.

Een wisseling aan de wacht in het klassement was onvermijdelijk, aangezien er op maandag slechts een uurtje werd geracet en de klassementsproef van dinsdag ruim drie uur omspande. De Villiers nam mede dankzij zijn prima optreden op maandag de leiding in het klassement over, Ten Brinke steeg naar een prachtige tweede plaats. De verschillen zijn ontzettend klein: Al-Rajhi staat vierde in het klassement, op vijftig tellen van De Villiers.

De uitslag van etappe 2: Pisco - San Juan de Marcona (342 kilometer)

# Naam Tijd (verschil)
1 Sebastien Loeb 3 uur, 26 minuten en 53 seconden
2 Nani Roma + 0 minuten en 8 seconden
3 Bernhard ten Brinke + 1:20
4 Giniel de Villiers + 1:31
5 Yazeed Al-Rajhi + 2:33
6 Cyril Despres + 3:14
7 Harry Hunt + 3:24
8 Carlos Sainz + 4:40
9 Nicolas Fuchs + 5:01
10 Vladimir Vasilyev + 5:36

Het algemeen klassement bij de auto's na etappe 2

# Naam Tijd (verschil)
1 Giniel de Villiers 4 uur, 32 minuten en 45 seconden
2 Bernhard ten Brinke + 0 minuten en 28 seconden
3 Nani Roma + 0:42
4 Yazeed Al-Rajhi + 0:50
5 Sebastien Loeb + 1:56
6 Carlos Sainz + 2:28
7 Harry Hunt + 2:38
8 Nasser Al-Attiyah + 3:26
9 Cyril Despres + 3:28
10 Vladimir Vasilyev + 3:43

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen