Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Toen Verstappen de jongste puntenpakker ooit werd in de Formule 1

Max Verstappen is dit jaar zijn tiende Formule 1-seizoen ingegaan en dat vraagt om een duik in het verleden. Het is deze vrijdag namelijk precies negen jaar geleden dat Verstappen zijn eerste punten in de koningsklasse van de autosport pakte.

Verstappen Malaysia 2015
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Daar waar Max Verstappen tijdens zijn Formule 1-debuut in Australië op 15 maart 2015 op jammerlijke wijze uitviel door een kapotte Renault-motor in de Toro Rosso, kwam de volgende kans op punten twee weken later in Maleisië. De 17-jarige Verstappen wist zich tijdens de kwalificatie op het nog droge en zonnige Sepang International Circuit naar het tweede deel van de kwalificatie te rijden, waarna de omstandigheden veranderden.

De vijftien overgebleven coureurs stonden opgesteld in de pitstraat om zo snel mogelijk een goede tijd neer te zetten, voordat het voorspelde onweer losbarstte boven het circuit in Maleisië. Verstappen reed op de inmiddels wat nattere baan een snellere tijd dan Lewis Hamilton en wist zich zo voor het eerst in zijn prille Formule 1-carrière naar het derde en laatste deel van de kwalificatie te rijden. En daar maakte hij opnieuw indruk door de zesde tijd neer te zetten in de natte omstandigheden, vlak achter de Red Bull van Daniil Kvyat.

Verstappen versloeg ook voor het eerst zijn teamgenoot Carlos Sainz in de kwalificatie, die het moest doen met de 15e startplek. Hij kon zijn tijd door de regenachtige omstandigheden niet meer verbeteren en bleef zo steken in Q2.

De race in Maleisië

Verstappen mocht zijn Toro Rosso op de zondag dus op de zesde startplek neerzetten. Hamilton startte vanaf pole, gevolgd door Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Daniel Ricciardo en Danill Kvyat. Nadat de rode lichten uit waren op het Sepang International Circuit kon de Nederlander zijn positie behouden, maar Verstappen kwam in het gedrang terecht waardoor Williams-coureur Felipe Massa hem inhaalde. Later lukte dat ook Nico Hulkenberg en Marcus Ericsson, nadat de Zweed Verstappen even buiten de baan had geduwd.

Ericsson zorgde vervolgens al vroeg in de wedstrijd voor een safety car, omdat hij aan het einde van het rechte stuk vaststond in het grind. Tijdens die safety car-periode kwam Verstappen naar binnen om de mediums in te ruilen voor de harde banden. Na zijn pitstop reed de Nederlander op de twaalfde plek, waarna hij opschoof naar de tiende plaats, nog voor de Red Bull van Kvyat. Vlak voor Verstappen reed de teamgenoot van de Rus, Daniel Ricciardo.

Inhaalacties op Ricciardo & record voor Verstappen

Op het moment dat de coureurs naar binnen gingen die hun eerste pitstop nog niet hadden gemaakt, schoof de 17-jarige Limburger op naar de zevende plek. Ricciardo ging vervolgens te wijd in sector twee, waardoor Verstappen de kans kreeg om een inhaalactie in te zetten om de Australiër vervolgens ook in te halen. Vervolgens maakte de Nederlander zijn tweede pitstop in ronde 21 om op plek 11 terug de baan op te komen en wederom kwam hij achter zijn toekomstig teamgenoot terecht.

Opnieuw wist Verstappen Ricciardo te verschalken, ditmaal in bocht twee. Vervolgens ging hij ook voorbij aan de Force India van Hulkenberg en reed zelfs weg bij die coureurs. Toen de Nederlander vervolgens ook teamgenoot Sainz voorbij stak, lag hij weer op zijn vertrouwde zesde plek. Al duurde dat niet heel erg lang, want de veel snellere Williams van Massa en de Ferrari van Kimi Raikkonen staken Verstappen weer voorbij. Na zijn derde en laatste pitstop van de race kwam de Nederlander opnieuw achter Sainz terecht, maar ook deze keer ging Verstappen aan zijn Spaanse teamgenoot voorbij. De Spanjaard maakte een pitstop minder en eindigde op de achtste plek. Verstappen deed het net wat beter met P7 in de race.

Door zijn zevende plek en de zes punten in Maleisië was hij met zijn 17 jaar en 180 dagen ook gelijk de jongste coureur die WK-punten scoorde. Dat is een record dat waarschijnlijk voor altijd blijft staan. Lance Stroll volgt op plek 2 in die ranglijst, gevolgd door Oliver Bearman die in Djedda dit jaar zijn eerste punten pakte als 18-jarige.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp