Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Van de Grint ziet cruciale rol voor Horner na Red Bull-leegloop

In Adrian Newey, Jonathan Wheatley en Will Courtenay vertrekken er binnenkort heel wat grote namen bij Red Bull. Kees van de Grint, voormalig bandeningenieur, ziet het in gesprek met RacingNews365 niet als een enorm probleem, maar vindt wel dat Christian Horner een belangrijke rol moet pakken.

Verstappen Singapore GP
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Na jaren van stabiliteit en successen vertrekken binnenkort heel wat grote technische namen bij Red Bull. Adrian Newey, Jonathan Wheatley én Will Courtenay trekken allemaal de deur achter zich dicht en verkassen naar een ander team. Courtenay, momenteel de hoofdstrateeg bij Red Bull, wordt bijvoorbeeld de sportief directeur van McLaren, zo werd recent duidelijk. Maar begint de 'leegloop' een probleem te worden voor Red Bull? Kees van der Grint denkt van niet, míts er goede vervangers klaarstaan.

"Er werken zoveel mensen", vertelt Van de Grint in een interview met RacingNews365. "In de Formule 1 is, en ik citeer Horner, niemand belangrijker dan het team. En dat is ook zo. Het is niet meer zo dat een auto in een schuur gemaakt wordt met een paar man. Als het een probleem gaat worden, is het wel een probleem van het management, want je moet er altijd voor zorgen dat je een opvolger in huis hebt. Ook deze man (Courtenay red.) die nu weer vertrekt, was hoofd strategie. Maar de strategie was de afgelopen races ook niet zo denderend en Hannah Schmitz doet het ook goed."

Van de Grint ziet dus een belangrijke rol voor de top van Red Bull. "Ik zie het niet als probleem, als ze het maar goed gemanaged hebben en niet van één man afhankelijk zijn. Stel dat Max Verstappen, net als verleden jaar, weer alles gewonnen had, dan had niemand een regel gewijd aan dat de hoofdstrateeg vertrekt. Maar omdat het nu wel tegenzit, of niet zo loopt als de verwachtingen, dan begint iedereen erover."

Interne oplossing

Red Bull loste het vertrek van Newey en Wheatley intern op met de promotie van onder andere Gianpiero Lambiase, de engineer van Verstappen. Is het een onderdeel van een doordachte aanpak om een vertrek op te vangen? "Dat weet ik ook niet, maar het is wel de grote vraag. Als ze een aanpak hebben, dan hebben ze dat goed gedaan. Komen deze dingen als een verrassing en ben je er niet klaar voor, dan heb je het niet goed gedaan. Dat zal de tijd ons leren."

Er gaat namelijk wel even overheen voor je de gevolgen ziet, stelt Van de Grint. "Het duurt even voor je het merkt. In de dominante tijd van Mercedes, en dan heeft ook met ego's te maken, vertrok Paddy Lowe naar Williams. Uiteindelijk werd Mercedes er niet minder van en werd Williams er niet beter van. Ik wil er maar mee aangeven dat een team successen behaalt. Niet één persoon, zeker niet in deze tijd. Vroeger kon je een man als Colin Chapman (ontwerper van Lotus red.) de eer geven. Hij deed bijna alles alleen. Maar dat is allang niet meer zo."

Een topontwerper als Newey kan dus niet langer alleen het verschil maken. "Je moet een teamleider hebben, dat is heel belangrijk. Newey is buitengewoon slim, maar heeft ook maar 24 uur in een dag zitten. Het is zoveel werk. Het probleem is, op gebied van management en technisch, dat je een goede leider nodig hebt die andere talenten kan sturen. Dan blijft wel de technologie in huis, ook als er eentje vertrekt. Daar valt of staat veel meer mee. Als je niet die goede leider vindt, heb je een probleem, want dan komen de ego's naar boven en wil de één de ene kant op en de ander de andere kant. Gary Anderson deed bijna alles alleen bij Jordan, maar dat is fysiek qua tijd onmogelijk tegenwoordig. Neem het aantal races en de budget cap, je moet het slim doen. Een belangrijke factor, dat blijf ik herhalen, is het management van het team. Dat je inziet, oké, die jongen is daar goed in en moet ik houden. Je moet dat team smeden."

Dus Horner heeft nu een belangrijke rol binnen Red Bull? "Ja, ik denk dat Horner nu moet laten zien of hij echt die topmanager is."

Ook interessant:

Vloekende Verstappen zet F1 op scherp én op stelten

De Formule 1 was in rep en roer na de taakstraf voor Max Verstappen voor het gebruik van een vloekwoord. Iedereen vindt er wat van en vrijwel iedereen is op de hand van Verstappen. Voer voor discussie, een discussie die we ook in een kakelverse podcast 'gewoon' voortzetten.

Bekijk je de podcast liever op Youtube, dat kan hier!

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko geeft flinke waarschuwing af aan F1: "Verstappen moet je serieus nemen"