Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Van 'enorm indrukwekkend' tot 'geweldig'; de reacties op F1-debuut Bearman

Stel: je stapt in een Formule 1-auto in tijdens de derde vrije training, kwalificeert je Ferrari gelijk op P11 en tijdens de race klim je op naar de zevende plek. Dat overkwam Oliver Bearman in Saoedi-Arabië. Het leverde hem alleen maar lof op van zijn collega's en teambazen.

Bearman Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Oliver Bearman reed op de donderdag nog gewoon in de Formule 2 rond en pakte zelfs poleposition voor de hoofdrace in de hoogste opstapklasse voor de Formule 1. Maar zover kwam het helemaal niet, want Bearman mocht instappen in de Ferrari omdat Carlos Sainz met een blindedarmontsteking kampte.

De 18-jarige Brit, gelijk de jongste Ferrari-rijder ooit, kreeg alleen de derde vrije training om zich voor te bereiden op de kwalificatie en de race in Djedda. Tijdens de kwalificatie miste hij net Q3 door zijn auto op P11 te zetten, in de race wist hij grote namen zoals Lando Norris en zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton achter zich te houden. Bearman finishte uiteindelijk op P7 en dat leverde hem veel complimenten op vanuit de paddock.

"Wat een prestatie, fantastisch! Ik had het al tegen een paar mensen in mijn team gezegd, dat als hij net buiten de top zes zou eindigen, hij het echt fantastisch zou doen. Echt een prima resultaat. Zeker op deze baan. Je kent de auto totaal niet, dan kan je er niet meer van maken. Echt top!", zo reageerde Max Verstappen op het debuut van de 18-jarige Brit.

'Zeer solide race, geweldig gereden'

Ook de teamgenoot van Bearman, Charles Leclerc, was onder de indruk van hem. "Hij verdient het helemaal. Oliver deed het al ongelooflijk goed vanaf de derde vrije training door gelijk het tempo te hebben. En in de kwalificatie deed hij het geweldig en miste Q3 op een haar na. En ik denk dat hij tijdens de race ongelooflijk was. Ik bedoel, zevende in je eerste F1-race terwijl hij alleen tijdens de derde training reed, in een nieuwe auto, dat is enorm indrukwekkend."

De coureur die zijn zitje even moest afstaan aan Bearman, Carlos Sainz, was vol lof over de Brit. "Een zeer solide race tijdens de Formule 1-debuut, geweldig gereden", zo liet Sainz via Instagram weten.

De teambaas van Mercedes, Toto Wolff, had ook mooie woorden over voor Bearman. "Hij moest zo snel de auto inspringen en reed een geweldige race, vooral tijdens de laatste stint. Het laat zien hoe hoog het niveau in de Formule 2 is."

Helmut Marko, adviseur van Red Bull, was onder de indruk. "Bearman is in het diepe gegooid en dat is zeker niet gemakkelijk. Maar het was sensationeel, de hele race en zelfs tijdens de kwalificatie. Je ziet dat de jonge coureurs een kans moet worden gegeven. Je kunt hem alleen maar feliciteren", zo zegt hij tegen het Oostenrijkse ORF.

'Fenomenaal'

Lewis Hamilton sprak lovende woorden over de debutant. "Om uit je raceklasse te worden gehaald, bij Ferrari te worden ingezet en dan gelijk in te moeten stappen in de derde training.. Tijdens de race en in het weekend heeft hij het fenomenaal gedaan en hij heeft laten zien dat hij een heel mooie toekomst voor zich heeft."

Ook Ralf Schumacher is onder de indruk. "Ik denk dat hij een ongelooflijke prestatie heeft neergezet. Hij heeft geen grote fouten gemaakt in de kwalificatie en reed een sterke race. In de laatste ronde was hij maar drieënhalf, vier tienden langzamer dan zijn teamgenoot. Hij deed alles goed en kan trots zijn op zichzelf", zo zegt hij tegen Sky.

Wat vond Bearman er eigenlijk zelf van? "Ik weet niet wat ik nog meer moet doen, want ik rijd de rest van het jaar waarschijnlijk niet meer in de F1. Het was mijn doel om een goede indruk achter te laten. Ik denk dat ik het goed heb gedaan, dus dat is fijn. Dat is ook alles wat ik kan doen: blijven pushen en hopen."

Ook interessant:

Meesterlijke Verstappen brengt kalmte in Red Bull-heksenketel

Daar is 'ie weer: een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast! Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen domineerde en zorgde tegelijkertijd voor rust bij Red Bull. Dat en nog veel meer passeert de revue!

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami