Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

VeeKay ambitieus: "Verstappen is een voorbeeld, ik wil hem achterna"

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft met zijn nieuwe IndyCar-contract de smaak te pakken. In gesprek met de Nederlandse media, waaronder RacingNews365, vertelt de Nederlandse coureur over zijn ambities en zijn bewondering voor Formule 1-coureur Max Verstappen.

Toen Rinus 'VeeKay' van Kalmthout enkele jaren geleden besloot niet de gebaande paden te volgen, maar zijn eigen weg te vinden in de autosport, was dat een behoorlijk beangstigende sprong in het diepe. Inmiddels kan gesteld worden dat zijn gok zich heeft uitbetaald: de negentienjarige Hoofddorper heeft voor komend seizoen een contract op zak bij het team van Ed Carpenter Racing. Met zijn keuze om in de voetsporen van zijn mentor Arie Luyendyk te treden heeft VeeKay plannen om een stoel in de Formule 1 te bemachtigen in de ijskast gezet. Naast Max Verstappen in de koningsklasse van de autosport zullen we de tiener de komende jaren niet gaan zien, misschien zal het er zelfs nooit van komen. Van Kalmthout geeft in gesprek met onder andere RacingNews365 echter wel aan groot respect te hebben voor de Red Bull-coureur. "Hij is voor mij zeker wel een voorbeeld", zo bekent VeeKay. "Hij heeft van Nederland een raceland gemaakt, het is speciaal hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Ik hoop dat ik hem achterna kan gaan met het succes dat hij heeft behaald." VeeKay hoopt dat hij de IndyCar in Nederland groter kan maken dan het nu is, op een manier zoals Verstappen dat met de Formule 1 heeft gedaan. "Ik denk dat er in Nederland nog heel veel uit te halen is. De Formule 1 viel hier ook een beetje weg, totdat Verstappen kwam. Daarna kwam de sport weer helemaal tot leven. De Formule 1 is bij wijze van spreken tien keer zoveel waard geworden door Max", aldus de kersverse ECR-coureur. "Ik hoop dat ik net als Verstappen heel Nederland achter mij kan krijgen en zo de IndyCar Series verder omhoog kan helpen."

Van Kalmthout begint niet bij het minste team om deze droom waar te maken. Ed Carpenter Racing mag dan al enkele seizoenen geen grote successen meer hebben behaald, de geschiedenis leert dat het met de juiste coureur achter het stuur in staat is tot grote dingen. Josef Newgarden, een van de Amerikaanse beloften en een voorbeeld voor VeeKay, reed in 2016 bijvoorbeeld voor ECR en werd vierde in het klassement met het team. Hij won dat seizoen één wedstrijd en stond nog driemaal op het podium. De Nederlander geeft desgevraagd dan ook toe dat ECR een prima leerschool kan zijn voor hem om zich verder te ontwikkelen. "Natuurlijk is Newgarden een zeer goede coureur, maar het laat ook wel zien dat Ed Carpenter een kweekvijver is voor rijders die later kampioen kunnen worden", aldus VeeKay. Newgarden werd na zijn succesjaar bij ECR aangetrokken door niemand minder dan Roger Penske en bracht het gelijknamige team sindsdien veel glorie. De inmiddels achtentwintigjarige coureur werd tot tweemaal toe kampioen, behaalde elf overwinningen en stond in 51 wedstrijden liefst negentienmaal op het podium. "De carrière van Newgarden tot dusver is daarom ook wel een beetje mijn doel voor de komende jaren. Ik denk dat ik wel op de goede weg zit, maar we zullen zien hoe het de komende jaren zal gaan", zo vertelt Van Kalmthout, die tijdens een eerder interview met RacingNews365 al aangaf te dromen van een plaats bij Team Penske. Van Kalmthout zal het in zijn eerste seizoen in de IndyCar onder andere opnemen tegen Indy Lights-kampioen Oliver Askew, met wie hij zal strijden om de titel van Rookie of the Year. Op 15 maart wordt de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gehouden in de straten van St. Petersburg.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden