Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

VeeKay: "Eerste jaar IndyCar heeft een andere coureur van me gemaakt”

Rinus van Kalmthout, beter bekend als Rinus VeeKay, keerde na een intensief, maar succesvol seizoen in Amerika voor korte tijd terug in Nederland. RacingNews365 ging in gesprek met de succesvolle IndyCar-coureur over zijn debuutseizoen, Amerika en zijn toekomstplannen.

Het Indycar-seizoen van Rinus VeeKay begon met een harde crash tijdens de vrije training op de Texas Motor Speedway, gevolgd door een crash tijdens de race. Waar veel jonge coureurs vanaf dat moment in een neerwaartse spiraal terecht zouden zijn gekomen, draaide VeeKay de rollen direct om. Een race later veroverde hij een schitterende vijfde plek en aan het einde van het seizoen ging de Nederlander er vandoor met de prestigieuze ‘Rookie of the Year’-titel. Een uitzonderlijk jaar voor de nog altijd pas 20 jaar oude coureur. “Voor een debuutjaar was het zeker een geslaagd seizoen”, begint Veekay enthousiast wanneer RacingNews365 hem vraagt naar zijn gedachten over zijn eerste jaar in de IndyCar. “Het is een jaar geweest waarin ik logischerwijs veel geleerd heb. Ik ben ook écht een heel andere coureur na dit eerste jaar in de IndyCar, dan toen ik aan het seizoen begon. Zo was het vooral heel goed om de voorbereiding op de Indy 500 mee te maken. Dat is een lang proces en als ik daar nu op terugkijk, zal ik een aantal zaken volgend jaar in de voorbereiding op die race zeker anders aanpakken.” Volgend jaar zal het seizoen er ook anders uitzien voor de in Hoofddorp geboren coureur, de Covid19-maatregelen hadden namelijk ook een grote impact op het Amerikaanse raceseizoen in 2020. “Het seizoen begon voor ons veel later dan gepland, pas in mei zijn we van start gegaan. Toen kon ik nog maar heel weinig testkilometers maken voordat het seizoen van start zou gaan en dus heb ik vooral gedurende het seizoen veel moeten leren. Dat was niet makkelijk, want vaak waren de raceweekenden ingekort, waardoor je ook tijdens de raceweekenden maar weinig trainingstijd kreeg. We gingen vrijwel altijd een kwalificatiesessie of een race in en in die sessies moet je er altijd direct staan.” Die omstandigheden maakten het seizoen er voor VeeKay niet eenvoudiger op, maar ondanks de moeizame start in Texas herpakte de Nederlander zich direct. “De ‘Rookie of the Year’-titel kun je natuurlijk maar een keer in je leven winnen, dus dat was een doel van mij. Ik ben dan ook echt blij en trots op die titel, zeker omdat het in Amerika een enorm grote titel is”, aldus VeeKay die ook in Nederland merkt dat de aandacht voor zijn persoon steeds groter begint te worden. “Ik heb dit jaar zeker door dat ik ook in Nederland wat bekender ben geworden. Het is geweldig om die steun te krijgen en te voelen.” Interview gaat verder onder de afbeelding.

De Nederlandse autosportfans moeten door het tijdsverschil met Amerika vaak op rare tijden afstemmen op het Ziggo-kanaal om de races van VeeKay te kunnen zien. Naast de goede resultaten lijkt echter ook de aanvallende rijstijl van de Nederlander ervoor te zorgen dat de Nederlandse raceliefhebber graag naar de IndyCar-races kijkt: “Ha, ja niet alleen in Nederland maar ook in Amerika krijg ik vaak te horen dat fans mijn aanvallende manier van rijden waarderen. Het is denk ik ook iets universeels, alle racefans houden toch wel van rijders die spectaculair racen.” Een andere Nederlandse rijder die grote bekendheid geniet in Amerika is tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk. De in Amerika wonende Luyendyk is nog altijd nauw betrokken bij de sport en heeft ook een uitstekende relatie met VeeKay. “Arie is natuurlijk onwijs populair in Amerika, hij is echt een legende. Ik heb hem in 2016 tijdens de Indy 500, waar ik als gast aanwezig was, ontmoet en hij is me vanaf dat moment in de gaten blijven houden. We kunnen het goed met elkaar vinden en het is enorm fijn om iemand als hem altijd te kunnen spreken. Zo heb ik het met hem ook gehad over de interesse van andere teams.” De resultaten van VeeKay in 2020 gingen de grote teams in de IndyCar namelijk niet voorbij en daarom zochten ze contact met de Rookie of the Year. “Op de paddock werd er contact met me gezocht en ook met mijn manager. Dat was natuurlijk mooi om te horen, want ze komen natuurlijk alleen naar je toe wanneer je goed presteert. Daarom zie ik de interesse ook zeker als een compliment. Toch heb ik besloten om verder te gaan bij mijn huidige team Ed Carpenter Racing. Met hen heb ik namelijk een uitstekende band en ik denk dat ik nog grote stappen kan maken met het team. Samen met Ed Carpenter Racing wil ik volgend jaar nog betere resultaten boeken en gelukkig kunnen we voor aanvang van het volgende seizoen ook enkele tests uitvoeren.” “We gaan volgend jaar geen grote veranderingen doorvoeren aan de wagen, maar dat is ook niet nodig want we zaten er dit jaar niet ver vanaf. Je kunt je wagen of de settings echter altijd optimaliseren en daarom is het van belang dat we kunnen testen. Dat was het afgelopen jaar door de Covid19-maatregelen niet mogelijk en daarom ben ik zeer blij over het feit dat we die tests deze keer wel kunnen uitvoeren.” In deel twee van het interview met VeeKay gaat de Rookie van het jaar in op zijn leven in Amerika, de concurrentie en zijn carrièreplanning. Houd de site in de gaten!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'