Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 29.148
 • 3 BOT + 33.530
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei

Tweede vrije training

 • 1 HAM 1:18.170
 • 2 BOT 1:18.309
 • 3 LEC 1:18.335
VT3 za 08 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
esp Uitslag VT2
Start GP Spanje
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Rinus van Kalmthout

VeeKay: "Eerste jaar IndyCar heeft een andere coureur van me gemaakt”

Rinus van Kalmthout, beter bekend als Rinus VeeKay, keerde na een intensief, maar succesvol seizoen in Amerika voor korte tijd terug in Nederland. RacingNews365 ging in gesprek met de succesvolle IndyCar-coureur over zijn debuutseizoen, Amerika en zijn toekomstplannen.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Indycar/Chris Jones

Het Indycar-seizoen van Rinus VeeKay begon met een harde crash tijdens de vrije training op de Texas Motor Speedway, gevolgd door een crash tijdens de race. Waar veel jonge coureurs vanaf dat moment in een neerwaartse spiraal terecht zouden zijn gekomen, draaide VeeKay de rollen direct om. Een race later veroverde hij een schitterende vijfde plek en aan het einde van het seizoen ging de Nederlander er vandoor met de prestigieuze ‘Rookie of the Year’-titel. Een uitzonderlijk jaar voor de nog altijd pas 20 jaar oude coureur.

“Voor een debuutjaar was het zeker een geslaagd seizoen”, begint Veekay enthousiast wanneer RacingNews365 hem vraagt naar zijn gedachten over zijn eerste jaar in de IndyCar. “Het is een jaar geweest waarin ik logischerwijs veel geleerd heb. Ik ben ook écht een heel andere coureur na dit eerste jaar in de IndyCar, dan toen ik aan het seizoen begon. Zo was het vooral heel goed om de voorbereiding op de Indy 500 mee te maken. Dat is een lang proces en als ik daar nu op terugkijk, zal ik een aantal zaken volgend jaar in de voorbereiding op die race zeker anders aanpakken.”

Volgend jaar zal het seizoen er ook anders uitzien voor de in Hoofddorp geboren coureur, de Covid19-maatregelen hadden namelijk ook een grote impact op het Amerikaanse raceseizoen in 2020. “Het seizoen begon voor ons veel later dan gepland, pas in mei zijn we van start gegaan. Toen kon ik nog maar heel weinig testkilometers maken voordat het seizoen van start zou gaan en dus heb ik vooral gedurende het seizoen veel moeten leren. Dat was niet makkelijk, want vaak waren de raceweekenden ingekort, waardoor je ook tijdens de raceweekenden maar weinig trainingstijd kreeg. We gingen vrijwel altijd een kwalificatiesessie of een race in en in die sessies moet je er altijd direct staan.”

Die omstandigheden maakten het seizoen er voor VeeKay niet eenvoudiger op, maar ondanks de moeizame start in Texas herpakte de Nederlander zich direct. “De ‘Rookie of the Year’-titel kun je natuurlijk maar een keer in je leven winnen, dus dat was een doel van mij. Ik ben dan ook echt blij en trots op die titel, zeker omdat het in Amerika een enorm grote titel is”, aldus VeeKay die ook in Nederland merkt dat de aandacht voor zijn persoon steeds groter begint te worden. “Ik heb dit jaar zeker door dat ik ook in Nederland wat bekender ben geworden. Het is geweldig om die steun te krijgen en te voelen.”

Interview gaat verder onder de afbeelding.

			© Rinus VeeKay met zijn troffee na zijn eerste IndyCar-podium | Indycar
	© Rinus VeeKay met zijn troffee na zijn eerste IndyCar-podium | Indycar

De Nederlandse autosportfans moeten door het tijdsverschil met Amerika vaak op rare tijden afstemmen op het Ziggo-kanaal om de races van VeeKay te kunnen zien. Naast de goede resultaten lijkt echter ook de aanvallende rijstijl van de Nederlander ervoor te zorgen dat de Nederlandse raceliefhebber graag naar de IndyCar-races kijkt: “Ha, ja niet alleen in Nederland maar ook in Amerika krijg ik vaak te horen dat fans mijn aanvallende manier van rijden waarderen. Het is denk ik ook iets universeels, alle racefans houden toch wel van rijders die spectaculair racen.”

Een andere Nederlandse rijder die grote bekendheid geniet in Amerika is tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk. De in Amerika wonende Luyendyk is nog altijd nauw betrokken bij de sport en heeft ook een uitstekende relatie met VeeKay. “Arie is natuurlijk onwijs populair in Amerika, hij is echt een legende. Ik heb hem in 2016 tijdens de Indy 500, waar ik als gast aanwezig was, ontmoet en hij is me vanaf dat moment in de gaten blijven houden. We kunnen het goed met elkaar vinden en het is enorm fijn om iemand als hem altijd te kunnen spreken. Zo heb ik het met hem ook gehad over de interesse van andere teams.”

De resultaten van VeeKay in 2020 gingen de grote teams in de IndyCar namelijk niet voorbij en daarom zochten ze contact met de Rookie of the Year. “Op de paddock werd er contact met me gezocht en ook met mijn manager. Dat was natuurlijk mooi om te horen, want ze komen natuurlijk alleen naar je toe wanneer je goed presteert. Daarom zie ik de interesse ook zeker als een compliment. Toch heb ik besloten om verder te gaan bij mijn huidige team Ed Carpenter Racing. Met hen heb ik namelijk een uitstekende band en ik denk dat ik nog grote stappen kan maken met het team. Samen met Ed Carpenter Racing wil ik volgend jaar nog betere resultaten boeken en gelukkig kunnen we voor aanvang van het volgende seizoen ook enkele tests uitvoeren.”

“We gaan volgend jaar geen grote veranderingen doorvoeren aan de wagen, maar dat is ook niet nodig want we zaten er dit jaar niet ver vanaf. Je kunt je wagen of de settings echter altijd optimaliseren en daarom is het van belang dat we kunnen testen. Dat was het afgelopen jaar door de Covid19-maatregelen niet mogelijk en daarom ben ik zeer blij over het feit dat we die tests deze keer wel kunnen uitvoeren.”

In deel twee van het interview met VeeKay gaat de Rookie van het jaar in op zijn leven in Amerika, de concurrentie en zijn carrièreplanning. Houd de site in de gaten!

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

2 reacties

  x
  Uitslag Tweede vrije training Formule 1 GP Spanje