Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Veelbesproken onderdeel verdwenen tijdens eerste F1-meters Alfa Romeo

Alfa Romeo zorgde voor gefronste wenkbrauwen toen men afgelopen dinsdag haar F1-bolide onthulde. De auto was logischerwijs niet hetzelfde als vorig jaar, maar vooral de vloer sprong in het oog. Tijdens de shakedown echter wat minder.

Op dinsdag onthulde Alfa Romeo de C43 waarmee Valtteri Bottas en Guanyu Zhou dit jaar de strijd aan moeten gaan in het middenveld. Enkele dingen vielen daarbij meteen op, maar naast de Red Bull-sidepods keek men vooral raar op door de details op de vloer van de bolide. Deze had namelijk een negental profieltjes op de rand, iets wat we het afgelopen jaar nog niet hadden gezien. De vortex genererende onderdeeltjes deden de wenkbrauwen fronzen, ook bij onze technisch analist Paolo Filisetti. Hij had wel een idee van het nut, zo legde hij uit. "Deze moeten ervoor zorgen dat er minder ongewilde luchtstromen onder de auto terecht komen, zodat de werking van de onderliggende Venturi-kanalen niet worden verstoord." "Die Venturi-kanalen zijn namelijk zeer belangrijk voor het fenomeen genaamd het ground effect, dat verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de gegenereerde downforce van de huidige F1-bolides", aldus Filisetti. Artikel gaat verder onder de foto

Verdwenen

Drie dagen later, op vrijdag, ging de C43 voor het eerst de baan op. In Barcelona voerde Alfa Romeo een shakedown uit. De bijzondere vloer was daar echt plots weer van de wagen verdwenen, zo bleek uit de eerste beelden. Waren de foto's van de bijzondere vloer, wat digitale bewerkingen waren, dan alleen maar gedeeld om de concurrentie van de wijs te brengen? Of keert de vloer tijdens de testdagen toch weer terug op de C43? De toekomst zal het uitwijzen.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"