Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Verstappen en Senna langs de statistieken meetlat: zeges, poles en podiumplekken

41 GP-zeges in de Formule 1. Dat aantal staat na de GP van Canada achter de naam van twee bijzondere coureurs. Met zijn overwinning evenaarde Max Verstappen het aantal van Ayrton Senna. De coureur waarmee de Nederlander veelvuldig vergeleken wordt.

Na de zege van Max Verstappen in Canada kreeg hij direct de vraag voorgeschoteld hoe het voelde om, qua GP-zeges dan, op gelijke hoogte te komen met de legendarische Ayrton Senna. "Ik haat het om coureurs uit verschillende generaties zo met elkaar te vergelijken. Het enige wat ik hier over kan zeggen is dat toen ik als klein kind in de karts droomde van een F1-carriére, ik me nooit voor had kunnen stellen dat ik 41 overwinningen zou pakken. Natuurlijk, het is ongelooflijk om dat aantal van Ayrton te evenaren. En natuurlijk ben ik daar trots op, maar ik hoop vooral dat het hier niet bij blijft. Ik hoop dat we meer races kunnen blijven winnen", zei Verstappen ook tegen RacingNews365.

Dat Verstappen dit seizoen qua GP-zeges al Senna verslaat, dat lijkt slechts een kwestie van tijd gezien de enorme dominantie van Red Bull en dan met name Verstappen zelf. Hij heeft nog 14 wedstrijden om minimaal één keer te winnen...

Kroont de Nederlander zich aan het einde van het seizoen, of zelfs al eerder, voor de derde keer tot wereldkampioen in de Formule 1 dan zullen opnieuw de vergelijkingen met Senna uit de kast worden getrokken. De Braziliaan werd namelijk ook drie keer wereldkampioen, in 1988, 1990 en 1991.

Winstpercentage Senna is (nog) beter

Is Verstappen dan op elk vlak gelijkwaardig aan of beter dan Senna? Nee, zeker niet. Zo heeft de Nederlander meer races nodig gehad om aan het aantal van 41 overwinningen te komen. De GP van Canada was de 171ste race in de Formule 1 voor Verstappen, namens Toro Rosso en voornamelijk Red Bull. Senna reed 161 races om ook 41 keer als winnaar over de finishstreep te komen. Wil Verstappen het winstpercentage van Senna verbreken dan zal hij de komende races in Oostenrijk, Groot-Brittannië, Hongarije én België moeten winnen.

Het grootste verschil tussen Verstappen en Senna dat in het voordeel van de in 1994 verongelukte Senna uitslaat is het aantal keer dat van poleposition werd gestart. Verstappen startte de GP van Canada van P1, de25ste keer dat hij in de Formule 1 als eerste mocht vertrekken. Zijn eerste pole pakte Verstappen in 2019 bij de GP van Hongarije. Zijn topjaar qua 'poles' was 2021 met 10 keer P1 in de kwalificatie.

Daarmee blijft hij wel ver achter op Senna. Die pakte in 1988 en 1989 in beide seizoenen liefst 13 keer poleposition en dat in seizoenen met slechts 16 races. In totaal staan er achter de naam van Senna liefst 65 polepositions, tegenover de 25 van Verstappen. Zoals je ziet is Verstappen dus wel beter om P1 in de kwalificatie/sprintrace om te zetten naar een zege op zondag. 20 van de 25 poles van Verstappen leverden ook een zege op, dat is 80 procent. Bij Senna is dit slechts 44 procent met 29 zeges uit 65 polepositions. En dan hebben we ook het aantal podiumplekken, hierin doet Verstappen het (nipt) beter dan Senna. 85 om 80 podiumplekken.

Twee kanttekeningen zijn er wel te maken bij deze statistieken. Senna reed rond in de Formule 1 toen er per seizoen 'slechts' 16 races werden verreden. Tegenwoordig staan er per seizoen zo'n 22 tot 23 Grand Prixs op de kalender en is het eenvoudiger om vaker poleposition, podium of een overwinning te pakken. En dan is er nog het leeftijdsaspect. Max Verstappen is nog altijd maar 25 jaar jong en daarmee een van de jongste coureurs die zo goed presteert. Hij maakte zijn entree in de koningsklasse ook al op17-jarige leeftijd waar Senna 24 was bij zijn debuut in 1984. De Braziliaan was 34 toen hij in 1994 op Imola zijn laatste poleposition pakte. Een dag later zou hij bij een tragisch ongeluk om het leven komen.

Verstappen heeft nog een contract bij Red Bull tot minimaal 2028 wat hem ruim de tijd geeft om zijn toch al indrukwekkende statistieken nog flink op te vijzelen de komende jaren.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"