Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna 2024

Verstappen heeft belangrijk bandenvoordeel op Norris in Imola

Max Verstappen en Lando Norris staan op de eerste startrij voor de GP van Emilia-Romagna. Welke strategieën kunnen ze erop nahouden wat de banden betreft?

Imola pits
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Max Verstappen mag zondag vanaf de eerste plek van start gaan tijdens de Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna. Daarachter komen Lando Norris, de twee Ferrari's, Oscar Piastri en George Russell. De eerste drie posities worden dus bezet door drie verschillende constructeurs en dat kan er zomaar voor zorgen dat er verschillende bandenstrategieën worden gehanteerd. Zeker ook omdat Verstappen is zijn eentje moet strijden tegen twee McLarens en twee Ferrari's.

De Grand Prix van Emilia-Romagna wordt naar verwachting een klassieke eenstopper. Dit komt door twee belangrijke factoren: het is moeilijk om in te halen op het iconische circuit van Imola en de pitstraat is de langste van het hele seizoen, waardoor teams veel tijd zullen verliezen tijdens een pitstop. Bandenleverancier Pirelli heeft de drie zachtste compounds meegenomen naar Imola, waarbij de medium, de C4-band, naar verwachting de voorkeur van de teams zal krijgen.

Tekst loopt verder onder de foto.

Strategie

Volgens Mario Isola van Pirelli verlies je bijna een halve minuut door het maken van een pitstop. Dit zou volgens Isola teams ervan weerhouden om een tweestopper te proberen op Imola. "Een strategie van eerst de mediums en daarna de harde banden met één pitstop is op papier het snelste. Het is veel sneller dan een tweestopper, volgens onze berekeningen ongeveer vijftien seconden", aldus Isola tegenover onder meer RacingNews365.

"Als je achteraan start, kun je starten op de harde banden als je iets anders wilt proberen om vervolgens te switchen naar de mediums, maar het verschil is niet groot." Daarbij ziet Isola dat de komst van meer grindbakken op Imola voor meer safety cars kan zorgen. "Wat anders kan zijn dan bij de vorige evenementen, is dat we met de grindbakken die zijn toegevoegd meer safety cars hebben gezien in de Formule 2 en Formule 3. En de safety car kan een element van onvoorspelbaarheid introduceren", zegt hij.

"Dat betekent dat als je nog een aantal rondjes moet rijden, je misschien de softs kunt proberen... Die zijn ongeveer een halve seconde sneller dan de medium, dus het verschil is niet zo groot."

Wie heeft welke banden?

Als we kijken naar wie welke banden over heeft, is het interessant om te zien dat van de topcoureurs alleen Sergio Perez nog een nieuw setje zachte banden heeft. Bij de mediums en de harde banden zien we duidelijk grotere verschillen. Daar waar Piastri en Lewis Hamilton nog twee setjes nieuwe mediums over hebben, moet de rest, waaronder Verstappen, het met één setje nieuwe mediums doen. Verstappen is samen met Perez en Norris de enige coureur die sowieso maar één setje mediums over heeft voor de race.

De twee Red Bull coureurs hebben daarentegen allebei nog twee nieuwe sets harde banden over, terwijl de andere coureurs dat niet hebben. Piastri en Norris hebben zelfs geen nieuwe harde banden, de beide Mercedessen en Ferrari's hebben allebei nog een nieuwe set harde banden over.

Verstappen heeft dus nog een extra setje harde banden over, wat hem een voordeel kan geven in de race. Daarentegen moet hij ook opletten voor Piastri, die dus een extra setje mediums heeft. Als het geen spektakel op de baan wordt, zal het ongetwijfeld een interessant tactisch steekspel worden.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Emilia-Romagna 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen-regel FIA past omstreden regel aan in officiële reglementen