Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2022

Verstappen schittert voor oranjelegioen met pole in Oostenrijk, crashfestijn voor Mercedes

Max Verstappen heeft de eerste plek veroverd voor de sprintrace voor de GP van Oostenrijk. Hij troefde beide Ferrari-coureurs nipt af!

Verstappen Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk was het in tegenstelling tot een week geleden droog. Wel was er lokaal kans op oranje mist, want de Nederlandse fans lieten duidelijk merken dat ze in groten getale aanwezig waren op de Red Bull Ring om hun Max Verstappen aan te moedigen.

De regerend kampioen liet de Nederlandse fans een klein beetje in spanning, door pas rijkelijk laat in Q1 zijn eerste ronde op de klok te zetten. Het was zijn tweede poging, want zijn eerste werd naar de prullenbak verwezen, omdat hij bij het uitkomen van bocht tien over de witte lijn reed met zijn Red Bull-bolide.

Verstappen ging als derde snelste door naar Q2. Alleen de twee Ferrari-coureurs waren sneller. Geëlimineerd werden Sebastian Vettel (P20), Nicholas Latifi (P19), Guanyu Zhou (P18), Lance Stroll (P17) en Daniel Ricciardo (P16). Vooral pijnlijk voor Vettel en Ricciardo. Het zat allemaal verschrikkelijk dicht op elkaar. Tussen P8 en P16 zat slechts 0,3 seconde.

			© XPB Images
	© XPB Images

Q2

Toen kwam daar Q2, waarin Mercedes zich liet gelden. Alhoewel de poleposition in deze sessie natuurlijk nog niet werd uitgedeeld, lieten de Silver Arrows wel zien dat er toch echt langzaam maar zeker rekening met hen moet worden gehouden.

Met nog vijf minuten op de klok stond Lewis Hamilton namelijk op P1, met George Russell op P3. In de sandwich zat Verstappen. Leclerc en zijn Red Bull-rivaal lieten daarna van zich horen en stelden orde op zaken door op te schuiven naar P1 en P2, al was de wereldkampioen niet blij met zijn ronde: "Mijn eerste bocht was heel slecht", riep hij teleurgesteld.

Het ging in Q2 echter vooral om de afvallers. Met nog luttele seconden op de teller stond Sergio Perez op de twaalfde plek en dreigde hij Q3 niet te bereiken. Met de hakken over de sloot haalde hij het toch wel.

Het bereiken van Q3 was niet voor iedereen weggelegd. Norris maakte, mede door remproblemen, het drama compleet voor McLaren (P15). Ook Yuki Tsunoda (P14), Valtteri Bottas (P13), Alexander Albon (P12) en Pierre Gasly (P11) vielen af.

Uitslag Kwalificatie - Oostenrijk

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Q3

Het beloofde een razendspannende Q3 te worden. Tien coureurs, waarvan zes kanshebbers op de poleposition. De Red Bull- Ferrari- en Mercedes-coureurs gingen onderling uitmaken wie er de pole ging pakken. Verrassend genoeg zagen we beide Haas-coureurs ook in Q3, net als het Alpine-duo.

Het was Verstappen die de inleidende beschietingen aftrapte met de snelste ronde van allemaal: 1.05,092. Alleen Charles Leclerc wist in zijn buurt te blijven en gaf iets minder dan een tiende van een seconde toe. Carlos Sainz en Sergio Perez moesten meer tijd toegeven op hun teamgenoten.

Hamilton brak zijn eerste snelle ronde af en zette alles op alles voor zijn tweede poging. Hij verloor echter de controle over zijn Mercedes en eindigde in de muur, waarschijnlijk door een windvlaag. Het gevolg: een rode vlag met nog ruim 5 minuten op de klok.

Na kort oponthoud, omdat de zwaar gehavende W13 moest worden opgeruimd, werden de coureurs weer losgelaten. Russell volgde echter het voorbeeld van zijn teamgenoot en ging de muur in, waardoor er opnieuw een rode vlag werd gezwaaid. Toen waren er nog maar 2 minuten over...

Dat betekende dat iedereen nog een snelle ronde kon neerzetten. Charles Leclerc en Carlos Sainz gingen sneller dan de tijd van Verstappen, maar de Nederlander kwam als laatste over de finishlijn. En het lukte hem! 0,029 seconde was hij sneller dan Leclerc.

Alle aanwezige oranjefans schreeuwden het uit van geluk, want de eerste startplek voor de sprintrace - en de pole voor de geschiedenisboeken - was voor Verstappen. Leclerc pakt P2, Sainz P3. Perez moet vier tienden van een seconde toegeven op P4.

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen