Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom Verstappen zich geen zorgen hoeft te maken over zijn bandenproblemen

Max Verstappen blikt terug op een lastige Red Bull-thuisrace in Oostenrijk, waarbij bandenslijtage een groot probleem was voor de Nederlander. De schade bleef echter beperkt en het heeft er alle schijn van dat het team zich geen zorgen hoeft te maken. Nog niet in ieder geval.

Verstappen Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Max Verstappen werd tweede in de Grand Prix van Oostenrijk, maar makkelijk was het niet voor de regerend wereldkampioen. Zicht op de overwinning had hij pas helemaal aan het einde van de race, maar vooral de problemen met het slijten van de banden weerhielden hem ervan om zijn pole om te zetten in een zege. Ook was Ferrari razendsnel op de Red Bull Ring.

Wat er precies voor zorgde dat de banden van Verstappen wel erg hard sleten, dat is volgens de Nederlander niet helemaal duidelijk. "Het was allemaal wat lastiger dan ik had verwacht. Op elke band was er enorm veel slijtage", zegt hij voor de microfoon van onder meer RacingNews365. "Het is iets wat ik niet echt uit kan leggen, nu, waarom het precies zo veel was."

"Normaal gaat het bij ons wel goed met de banden. Ik verwachtte wel dat het zwaar zou worden, maar ik had het niet op deze manier verwacht. We moeten het gaan analyseren en begrijpen wat er is gebeurd vandaag. Maar zelfs op een slechte dag, een off day, verliezen we maar vijf punten over een heel raceweekend, dus dat is goed."

Het is meteen de eerste reden om niet in paniek te raken. Verstappen had weliswaar op zondag hardnekkige problemen met zijn bandenslijtage, maar het is niet alsof hij plots ver terugzakte. Lewis Hamilton reed nog steeds straatlengtes achter Verstappen, al moest de Brit wel vanaf de negende startplek komen en zo veel tijd verloor.

Tegelijkertijd sloeg de betrouwbaarheid weer toe bij Ferrari, want Sainz viel uit. Tel Max' overwinning in de sprintrace en zijn snelste raceronde op zondag erbij op en hij verloor slechts een vijftal punten op Leclerc in de strijd om de titel. Zijn leiding in de strijd om de wereldtitel is nog steeds zeer gezond.

Er was slechts één echte training

Het Grand Prix-weekend in Oostenrijk bracht een extra moeilijkheid met zich mee. Omdat er op zaterdag een sprintrace was, kon iedereen namelijk slechts een vrije training rijden voordat de auto's in parc fermé gingen. In andere woorden: er kon na dat uur nauwelijks meer iets worden gewijzigd aan de afstelling van Verstappens Red Bull RB18.

Jos Verstappen legt bij ServusTV uit. "Het heeft natuurlijk ook veel met de afstelling van de auto te maken, dat er zoveel bandenslijtage was. Er zijn namelijk duizenden mogelijkheden om er zo wat aan te veranderen. Dit weekend was er natuurlijk ook maar een uur training, waardoor Red Bull er misschien niet het optimale uit heeft gehaald."

"Ferrari heeft absoluut verdiend gewonnen. Ze hebben dit jaar pech gehad, maar Max ook, dus wat dat betreft staat het een beetje gelijk. Hier in Oostenrijk waren ze beter, hadden ze minder bandenproblemen dan wij, dus dan is het gewoon zo. Als er in Silverstone niets met Max was gebeurd, dan had hij daar gewonnen, want daar was Red Bull weer beter. Je merkt dat het om de details gaat die de doorslag geven. In Oostenrijk viel het de kant op van Ferrari en hopelijk valt het de volgende keer onze kant op", aldus de vader van Max.

Van structurele problemen zijn dus geen sprake, zo bevestigt Verstappen senior. Het zit 'm in de details en die vielen voor Verstappen de verkeerde kant op. Dat hij voor de eerste keer dit jaar de poleposition pakte in droge omstandigheden zegt misschien ook wat over de afstelling van zijn auto. Misschien was deze iets te veel gericht op een enkele ronde, waardoor zijn bandenslijtage een probleem werd tijdens de lange race.

Betrouwbaarheid op orde

Verstappen had vooraf wel al verwacht dat Ferrari voor een stevige concurrentiestrijd zou zorgen in Oostenrijk. "Maar ik had ook weer niet verwacht dat ze zó goed zouden zijn. Ik denk dat wij een beetje beneden verwachting presteerden op zondag", zo blikt de Limburger terug.

Er is wel wat werk aan de winkel bij Red Bull, dus. De problemen met de bandenslijtage moeten namelijk nog in kaart worden gebracht bij het team. "We wilden altijd al een tweestopper doen, maar ik heb geen verklaring voor hoe het op zondag ging. Dat moeten we gaan analyseren", aldus de Red Bull-rijder.

Alhoewel Verstappen en Red Bull ongetwijfeld zullen balen van de problemen, is het goede nieuws dat het niets met de betrouwbaarheid te maken lijkt te hebben gehad. Inmiddels lijkt die bij Red Bull namelijk op orde te zijn. Na de laatste problemen van Verstappen in Australië heeft hij nergens last meer van gehad.

Alleen Sergio Perez had in Canada problemen met zijn versnellingsbak, maar die problemen ontstonden omdat het onderdeel aan het einde van zijn levensduur was en de Mexicaan op zaterdag hard de muur in was gegaan tijdens de kwalificatie, waarna hij achteruit uit de probeerde te rijden, maar daarbij heel veel toeren maakte.

Bovendien zijn alle eerdere problemen voor Verstappen en Perez opgelost, zonder dat dit ervoor heeft gezorgd dat Verstappen extra motoronderdelen in moest zetten. Het heeft er dus alle schijn van dat hij het seizoen af kan maken zonder gridstraffen. Dat kan van Leclerc en Sainz zeker niet gezegd worden. Leclerc heeft zijn eerste gridstraf al ingelost, terwijl Carlos er waarschijnlijk snel aan zal moeten geloven.

Al met al dus absoluut geen man overboord bij Red Bull. De problemen van afgelopen zondag moeten natuurlijk onderzocht worden, maar het is beter om in deze fase van het jaar tegen soortgelijke problemen aan te lopen dan over een aantal maanden. Door lessen te leren kunnen Adrian Newey en zijn team er juist voor zorgen dat het vanaf nu niet meer gebeurd.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben een structureel probleem

De Oostenrijkse GP was een enerverende. Want hoe denken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk over de Ferrari-problemen? Of van het wangedrag van enkele 'supporters' naast de baan?

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Waarom Verstappen concurrentie kan declasseren tijdens GP China