Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel moest wennen aan zijn F1-pensioen: "Vreemd om er niet bij te zijn"

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel mag dan wel met pensioen zijn, de interesse voor snelle auto's en het milieu is nog steeds aanwezig.

"Ik heb voor het eerst in mijn leven weer een dagelijkse routine. Het kostte me tijd om daaraan te wennen. Maar ik geniet nu voornamelijk van de tijd die ik heb met mijn kinderen", vertelt Sebastian Vettel openhartig in een interview met de Duitse BILD. De voormalig F1-coureur en huidig milieuactivist zit voor het eerst sinds zijn carrière thuis op de bank tijdens het raceweekend. "In het begin was het vreemd om er niet bij te zijn. Maar ik ga er goed mee om, ik kijk graag naar de wedstrijden." En hoe is het om 'zijn' Aston Martin nu terug te zien op de derde plek? "Ik ben erg blij voor mijn voormalige team. Zij hebben de afgelopen jaren ook hard gewerkt. Het is mooi om te zien dat ze nu wat trofeeën winnen."

'Save the bees' en 'Miami under water 2060'

De afgelopen jaren heeft Sebastian Vettel zich al vaak ingezet voor verschillende milieukwesties. Zo verscheen hij in Montreal in 2022 met een shirt om aandacht te vragen voor het delven van olie uit teerzand in de Canadese staat Alberta. Of ging hij naar de Grand Prix van Miami met een shirt met de tekst: 'Miami 2060. The first Grand Prix under water'. Ook was hij regelmatig na de race op de tribunes te vinden om te helpen het afval van de bezoekers op te ruimen. "Hoe mooi is onze wereld en de natuur als alles groen is? Dat moeten we behouden. Groen is synoniem voor het leven." De Duitser is naar eigen zeggen nu milieubewuster dan toen hij nog coureur was: "Ik reis veel minder. De afgelopen jaren heb ik mijn ecologische voetafdruk al extreem kunnen verkleinen."

Er staan nog genoeg op het programma aankomend jaar voor de voormalig Aston Martin-coureur. Zo kruipt hij tijdens het Goodwood Festival of Speed in meerdere historische F1-bolides, waaronder de auto van Nigel Mansell, de F114B uit 1992. Die bolides zullen rijden op groene brandstof. "Autosport is mijn passie. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we net zo snel kunnen rijden met synthetische, CO2-neutrale brandstof. En dit kan vandaag de dag al. Veel mensen weten het alleen nog niet." Volgens Vettel is er ook geen verschil te voelen tijdens het rijden. Zelfs het gebrul van de motor mist hij niet: "Wat ik het meest mis, is de competitie en de spanning." Op de vraag wanneer we de viervoudig wereldkampioen weer in de paddock zien, komt een teleurstellend antwoord: "Dat weet ik nog niet."

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco