Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Robert Kubica

10 jaar geleden: De bizarre crash die de F1-carrière van Kubica stop zette

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de Formule 1-carrière van Robert Kubica op brute wijze een halt werd toegeroepen. In de winterstop deed hij met een Skoda Fabia mee aan de Rally van Andorra, een keuze die hem nog lang zal heugen. Hij crashte op 6 februari 2011 zeer zwaar toen hij de controle verloor over zijn auto en de dankzij een botsing met de vangrails de vangrails deed openscheuren.

Een op het oog nog relatief onschuldige crash krijgt een bizarre wending als de auto niet langs de vangrails schaart, maar de afzetting naar binnen krult en de auto doorboort. Kubica raakt daarbij zwaargewond aan zijn rechterarm. Gevreesd werd dat hij zijn arm nooit meer zou kunnen gebruiken en hoewel hij minder kracht heeft in zijn rechterarm dan in zijn linkerarm slaagde hij er na een herstelperiode van acht jaar in zich in 2019 weer op de Formule 1-grid te melden. Eerder al deed hij weer mee aan rally's. Het is een mirakel op zich.

In de eerste video hieronder zie je een computeranimatie van de crash, de tweede video laat onder andere het wrak zien waar de volgende coureur op het parcours langs rijdt.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender

2 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Max Waarom Verstappen geen enkele op zachte banden heeft gereden